拜登當選既話,香港人要有心理準備面對最壞情況

643 回覆
1488 Like 138 Dislike
拜登到時落左台好耐啦

中共依家起死回生 我地呢批就係棄子

諗下當年支持美國的中國人在中國乜後果啦

長遠一千年後中國都民主啦 但關我地同呢幾代鬼事咩中

古巴咁近美國都無理啦 美國唔會打仗架 對台灣中共唔會做到迫美國打仗果步

中共佢知控制左美國傳媒同科技 就足夠

望下紐時 望下google fb 一早已經發生緊

在fb你已經唔可以反共
美國除咗侵支持者係冇人睇到啲黑材料
咁姐係點 走又死 唔走又死
新任總統頭兩年可能直頭唔會有外交政策
全面focus內政來鞏固自己既支持
肯打而且願意博一鋪既咪留底或者去台灣
無博雞能力既就走 但預左人地當你中國人
古巴係因為太近反而美國可以完全用海運封鎖住,蘇聯根本無得增援
但台灣個戰略位置係令美國係西太平洋可以鎖住中國
中國拿左就可以鎖翻日本南韓
即係等於要美國放棄二戰成果
民主黨反而係帝國主義者來
呢方面唔會退
本身諗住下年過英國
而家睇怕下個月好走
有咩咁壞
侵侵又搞制裁又取消香港獨立關稅
對香港人又好好
拜登當選最少世界可以和諧啲少啲紛爭
放長雙眼
而家緊係去做警察,做特權份子啦
唔好唔記得,民主黨每一任都會打仗
而且係泥足深陷個種,
包括奧巴馬係敘利亞,唔打唔打
最後出到isis都係要打
仲要係伊拉克敘利亞同時介入
世界最紛爭既源頭係中東,比侵侵用做deal既方式令到中東國家肯同以色列正常化,差唔多係源頭上減少左國際紛爭

換左登登,中東國家仲信唔信佢?可能中東國家好快又反檯打過
我係想講只要識玩 美國係點都唔會出兵 卡斯特羅所以無事

台海係點都無戰爭 但拜登會唔知反而當左自己爭取左返黎
4年前既TPP你地臭閪蚑那咁快唔記得
tpp係包圍同隔絕(註: 只係包圍支共同隔絕支共影響力,未算抵抗支共)中共蟈嘅工具,同時tpp並都係一個冗員(只要有任何一位tpp會員國 e.g. 新加坡、毒梟帝國墨西哥或智利 反對,就永遠都冇共識)嘅工具
以前我覺得Trump quit tpp係傻咗,後嚟(2019年開始)覺得侵quit tpp quit得明智同好岩(盟友固然勁重要,但就唔應該係要啲拖泥帶水同「永遠冇共識」嘅盟友)

P.S. 狹義瘋骨呢件新自由主義佬勁煩
好文一推.
講起二戰,1940年美國總統大選共和黨就係宣傳羅斯福做總統美國會打二戰,果時羅斯福係死口話美國唔會打二戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞