拜登當選既話,香港人要有心理準備面對最壞情況

643 回覆
1488 Like 138 Dislike
Well said
幾同意
好岩,推
我仍然會覺得拜登時代,科網界與中國既合作比昔日更積極,即係代表中國會更容易偷取科技,而美國處理上亦因利益而默許,或因反應遲緩而阻止唔到

咁講⋯至少中國人會更積極利用H1-B簽證大舉混入科網公司,完全達到中國審查手法,應用落國際企業上,而外國大多數人卻不自知
科技呢d野都要偷幾年再逆向工程先追到,
對習近平來講,仲不如趁呢兩年直接出手,機會過左就無
我既睇法,台灣依然係美國底線,下一步會慢慢從東南亞、東亞將美國影響力消退,例如南海會更積極發展,以阻礙美國-越南既連結,美國亦只會打下嘴砲,留守關島同菲律賓一帶觀望,僅此

東南亞積極拉攏埋泰國,至於馬拉能否利誘就唔知,但能夠令中南半島都拉攏到自己陣營時,遠東-印度洋既戰略陣線亦會告吹

中國黎到呢度就算係重掌南海-馬六甲線
問呢d都嘥9氣
唔通佢又方丈之後去清算唔投佢嘅一半美國人咩

不過分別不大 反正佢上台美國都係全民仆街
對於習近平來講,台灣先係最後一塊Puzzle
東南亞個邊其實等於二戰時既西南生命綫,
係為未來可能被徹底圍堵(例如打敗仗)而作出既準備工作來
分析得幾好
呢4年一定好難捱
香港人就好自為知啦
民主黨呢班左膠賤種唔單止冇能力
仲事實上仲同香港人/台灣人有私怨
而且班友一撚定奶共
基本上中國完成了統一天下大業
見到班連登仔輸到發爛渣學人批評美國選舉/民主制度,
你就知風向其實好容易帶,
有時真係幾佩服阿姨一早就睇穿班費拉右派,
最終都係會返去真正既祖國,
係集中營同聲稱中國係黃種人最終歸屬既費拉左派團聚
投曬注落阿侵到,會暴走變Ragebaby都好正常,過幾日接受左現實後就會重新思考拜登時代下,自己要點樣自保了

好似我亦萌生左徹底對抗進步主義既諗法
係,美國黨爭真係唔到我地管,顧掂自己好過
屌佢有票 佢係黨負資產

大義滅親有分加

真正的總統係傳媒加新聞業 即紐約同加州

連拜登都推到上去 佢地有乜人推唔到上去?
係 呢個係開放移民結果

民主一食埋移民 就一定變質

Texas上有加州下有墨西哥 點唔變?

拜登係美國災難 根本白左當佢係偉人咁期待 佢未老人痴呆 47年一事無成 今日咁 我唔知佢點做

對內佢面對blm ,racial left仲有唔信佢的共和 然後仲有佢醜聞纏身

對外佢點解決中共 佢話傾 傾條撚 中共一嚇佢 佢只有縮

佢解決唔到肺炎 咪一樣再死多幾十萬 歐洲咪一樣係咁

但佢有盟友傳媒同科技公司 會將所有反對聲音壓哂

內戰都黎緊
中共唔同nazi 佢玩內部滲透唔係軍事

佢嚇一嚇 美國就會縮 美國唔想打仗 中共更唔想

佢只需要比壓力美國 要佢放棄台灣已經夠
我認為拜登做,係台灣都無得縮
你話台灣非軍事化,支那最終都會反口
去到吞併呢個位美國就會發現被逼要打
香港人無得走既話 如何自保?
加入警隊?
收皮啦屌你老母,我馬上投共,送美國人入集中營
猶太警察下場
祝你好運
英國會唔會鳩縮轉軚,一月唔比香港人bno 5+1 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞