拜登當選既話,香港人要有心理準備面對最壞情況

643 回覆
1488 Like 138 Dislike
仲要入刁派
我講放棄南海做籌碼

拜登上台根本死撚硬
pish again
白左為左證明自己唔係racists永遠話白人係下等人

你唔明架啦 如果拜登果套有用 就唔會變成中國咁強大

佢再行多次 中國咪走甩囉

短期香港死硬 長期拜登都入左老人院啦
但國務院依家唔係依然係龐貝奧?
下面d公務員一向唔妥侵
外交政策唔係總統一個人話事
尤其是拜登呢種話唔到事既人根本唔會簽呢d太radical既deal

所以我一向都話拜登唔會奶共,但因爲話唔到事,又想對支那玩engagement
特別容易出事
如果係直接奶共既話反而會容易比人架空
我比個處境題你諗下

中共威脅用核武核平台灣

你以為佢會點做?談判談判,六國會談。最後得到共識。中國答應唔攻擊台灣,但台灣要非軍事化。拜登會保證台灣安全

呢個已經係一個deal

民主黨佔左一半人,係一個人加一半人。佢地根本唔在意台灣點,因為中國更重要,對科技娛樂同新聞業,中國先係佢地利益

你個想法係民主黨都反共,但民主黨唔係反共,係追求點同中共共存,期望佢和平演變
Push
民主黨都唔係鐵板一塊
拜登宜家贏得個少少既結果,更大可能係完全無辦法執政
係呢個情況之下,習近平根本可能連deal都費時,直接出手
你覆一句你都知我講得啱

跟住我講下民主黨點鐵板一塊

因為佢地靠加州同紐約呢2個大地盤, 你估邊度最多同外國做生意? 邊度最全球化? 邊度最想同中國做交易

呢2個地方唔係工業重鎮黎架, 佢地賣果D野, 中國賣唔到, 例如高科技, 娛樂事業, 反而向佢地入口, 中國係佢地客仔黎

而選民就係政客的客仔, 佢地想政客點做, 政客就點做

呢個就係真係鐵板一塊啦, 唔係點會全個民主黨無人再提香港幫香港出聲? 因為損害緊佢地利益呀
如果係咁,拜登就做張伯倫,台灣就係捷克
佢唔似張伯倫? 佢似哂呀

當年張都係回國同大家講, 佢點樣成功deal左, 同德國爭取左歐洲和平

我寧願佢副手做, 至少係一個正常變色政客
希望佩洛西同其他民主黨元老可以制衡下張伯倫
不過無論點都係要準備好打仗傢啦
其實話拜登係張伯倫都對張伯倫有d唔公平
當年張伯倫最起碼搞起左皇家空軍拜登應該更加一事無成
the end of Hong kong
蘋果基本上兩次都落錯注,上次支持希拉里,今次臨時轉胎支持侵
由一個弱勢既美國總統對支那釋出善意已經可能直接導致戰爭爆發,
所以未必行到去TPP個步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞