拜登當選既話,香港人要有心理準備面對最壞情況

643 回覆
1488 Like 138 Dislike
首先,拜登當選可能有幾個情況
1. 一如民調顯示高票數當選(小幾率)
2. 票數非常接近既情況下,險勝(較大機會)
3. 票數極度接近,出現類似布殊對戈爾個種情況,要打到去美國最高法院

如果係第一種或者第二種情況既話,
香港人就算撐侵都好,都要有風度祝賀美國下任總統,
切忌同極端侵支持者一樣聲言用各種手段繼續搞下任美國總統,
尤其是係要同郭文貴或者路德社保持三秒距離(呢幾個就係支共代理人)
因爲對支共最有利既情況唔係拜登當選,而係美國政府因爲選舉結果而陷入混亂甚至癱瘓
所以就算邊個贏都好,支共都會趁機係美國社會製造混亂
唔好認爲支共剩係買重Antifa,AltRight裏面支共肯定有代理人
所以對香港最最最不利既情況就係出現美國社會因爲選舉陷入嚴重分裂

而對於第三種情況,香港人最好保持沉默,唔好事前表態
等到最高法院出裁決既時候,就支持最高法院既任何決定
等係呢個之前幾乎可以肯定美國社會會陷入混亂同分裂狀態,
支共完全有free hand去搞香港同台灣,所以顧掂自己好過,唔好加把口落去

長遠來講,一旦拜登當選,香港未來既路預左會難行好多
呢個基本上只能夠靠侵既團隊點樣係拜登上任之前就鎖死美國既外交政策
但更加大可能既係,侵剩翻既任期想做既任何野都唔會得到公務員團隊既配合
甚至共和黨傳統派仲有可能會反cup侵
係美國外交陷入癱瘓之際,支共可能有兩種做法,
第一種係趁拜登上任之前,立即製造既成事實,包括大規模打壓香港甚至武力威脅台灣
第二種係對香港、台灣留一手,拿來同拜登既新政府談判
呢兩種做法就視乎美國政府既外交癱瘓程度去到邊度同埋侵既團隊係離任之前既策略

但就算係第二條道路(緩和路綫),香港都唔會開心得幾耐
首先,拜登本身係一個無太多主見既人,呢個亦係點解民主黨會選擇推拜登出來既原因
因此,拜登係國内一方面就係要代表住反侵聯盟修補國外既矛盾,係國外又要向盟友釋出善意
呢個代表拜登好大可能會成爲係國外同國内都一事無成既美國總統(類似福特同卡特兩任)
首先係國内,原本因爲反侵而團結既各路人士好快就會因爲分餅問題而重新陷入分裂
拜登要等待國内政治共識出現,先決定國外政策,但呢個共識好可能永遠唔會出現

而係國外,拜登已經講左係會行翻克林頓時代個種多邊主義外交,
而如果美國行多邊主義既話,
歐洲盟友既意見一定係比東亞重要(先歐後亞)
對於歐洲來講,安全威脅唔係來自遠東而係近東,
而歐洲對中東問題既解決辦法就係核協議,即係等於和平演變伊朗2.0,
結果就係伊朗會將歐洲技術民轉軍,再用來支持真主黨同其他什葉派政權,
增加中東既不穩定性,導致美國根本無辦法抽身,
而係遠東個方面,無左美國强硬既取態,
不論係韓國定日本其實都唔想同支那直接對抗,
係呢個情況之下,如果支那係北韓問題讓步既話,南韓比起日本更加有可能會行翻親支政策,
而美國同俄國有可能係歐洲重新恢復對抗(拜登講明支持白俄羅斯反對派)
呢個意味住越南同印度為左保持同俄國既友好關係,好難同美國係遠東結盟
呢個情況之下,如果美國唔夠强硬既話,日本-越南-印度好有可能會被支那逐個擊破

而拜登上任之後為左要表示自己支持全球化,
極大可能係會重新加入退出左既國際組織,而對支那更加會取消關稅,
呢種重新釋出善意既態度,根據經驗係會被支那視爲軟弱,
其中一個例子係,六四之前支那同蘇聯重新建交,美國向支那釋出善意,包括派軍艦訪問上海
之後支那就認爲得到左美國默許派兵鎮壓天安門
第二個例子就係,史太林死後赫魯雪夫對支共釋出善意,連原子彈技術都提供埋,
結果就係被支那反咬一口
而拜登時代既天安門好可能就係香港,
尤其是拜登係國内地位不穩既時候,習近平對香港既鎮壓將會係前所未見

不論係Niall Ferguson定劉仲敬都話,拜登做既話台灣係好有可能開戰,
原因同前面講既一樣,民主黨既國外政策更有可能因爲國内政策陷入癱瘓,
結果導致支那呢類修正主義者利用美國外交癱瘓既機會出手,
呢個解釋到民主黨總統打仗既機會係特別高(Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt, Harry Truman, John F. Kennedy, Lyndon Johnson.)
而對於習近平來講,第二任一定要製造一個legacy來justify自己做埋第三任,
而2020-2024年,匪軍既現代化成形,而係美國重新恢復軍備競賽同技術封鎖之前,
匪軍對台灣係擁有最大既武力優勢
所以係2020-2024呢四年入面,習近平係好大機會會武統台灣
武統台灣實際上就係等於韓戰,亦係習近平乘機係國内清洗異己既最好機會,
基本法第十八條就係為呢個情況準備,
利用美國轟炸威脅沿海為藉口,將香港人“接送”到中國内陸各地“避難”既劇本一早已經寫好

而唔係認爲打仗就等於支那一定會解體或者美軍來了我帶路
美軍對於派遣地面部隊到海外作戰一直都係好抗拒
一派左出去,就算幫你打敗埋支共都好,仲要幫你收拾殘局,對美國來講根本無任何著數
反而派空軍參戰,再加少部分特種部隊係台灣幫助當地人作戰,對美國先係最有利既做法
所以台灣打贏,都唔代表香港光復,
更大可能既係,台灣打贏獨立然後成爲美國封鎖鏈既主要組成部分
而香港就成爲一個被國際全面封鎖既國家既一部分
而且可能一封鎖就係二十甚至三十年

所以香港人要有最壞情況既心理準備,如果走到既話,就儘快離開
就算走到去台灣,你都要準備好隨時打仗
係外國既話,你就算有外國國籍,都好有可能係一夜之間被當成敵僑看待(日籍美國人)
而留係香港既話,你就要準備迎接一個翻天覆地既香港

當然侵連任既話,可能最終結果都唔會差太遠,但局勢係2021-2022年之間急劇惡化既可能性唔大,香港人會有更加充足既時間部處下一步
對於蘋果日報Mark Simon同埋大紀元高調支持侵,
拜登上任之後會否會方丈香港又係另一個問題
你個名
too long but i read
岩,幫你推
不過我覺得佢冇可能接香港人去內陸,社會問題太大
Push
Push
good post LM
why not?
如果外國政府當香港人係敵國僑民看待 咁就真係完完全全出賣左我哋所有嘅心血
同品蔥有咩分別?
如果拜登上台後地位不穩,而佢為咗保住權力討好右派,咁香港可能仲有少少希望
高質
最壞情況
習近平啪啪手指呢班人同死人基本上無分別
就業同經濟問題,同可能會衝突支那羊價值觀同令佢啲人覺得被入侵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞