香港月入10萬及月入2萬既分別

436 回覆
163 Like 1233 Dislike
其實我老細都係
單身中女
平時都係去下行山,參加下興趣班咁
但你又會見佢對佢老母幾好
你依啲非黑即白真係
叫你唔好盡信係因政府計唔到你嘅「被動」收入
但人講月入係會計哂主動+被動
酸到
點享受?做11哥都不至於屌自己個女掛你估拜登咩
夠真實,上面成班話搵10萬同2萬一樣咁過,生活質素無提高,咁搵多左錢黎做乜
倒轉嚟睇,個分别都唔係好大,大家個生活模式或使用嘅產品都係差唔多,但只係冇咁爽咁做。

未去到一個永遠觸碰唔到嘅界限
即係好似啲乜鳩去太空旅行,私人飛機之類

但月薪兩萬嘅人,join 咗Netflix可以使用嘅時間,睇戲嘅時間應該多過月薪十萬嘅人(唔計政府工)
講到佢係被逼婚咁人哋鍾意組織家庭關你撚事咩
搭車
主要地鐵,想快咪的士

Netflix/spotify/任何訂閱制既野
從來唔會搵人夾plan,但care個plan可以share幾多個device/users,一定選家庭plan,因為要分享比屋企人

超市見到兩pack檸檬茶有特價平10蚊
是撚但,反正工人拎

信用卡
用死1張,要同時記幾張唔同卡數好煩,從來唔理迎新優惠

食飯
所謂cp值不是考慮要素,只要係好食同唔駛排隊就得

利申:護士老婆
其實好睇你搵水平既女 有d 要幾7-8萬包月
終於有人講到一樣關鍵既事,就係時間成本
成堆話咩應使則使唔花無謂錢,就算搵錢多左都無呢個concept先可悲

2萬既時間成本同10萬差5倍,所以好多時10萬唔係亂花,係個時間唔值就唔會去做

搭的士都話無謂錢只可以話個人真係好可悲當你慳左半個鐘,好粗梳咁10萬除開每個鐘即係百4蚊,你曬多半個鐘搭車咪蝕左70蚊囉
差距大d啦,計百分比
搵10萬 再請人幫手做野 都係政府錢
岩呀
搵得多先唔會蠢得去邊
唔蠢就唔會使無謂錢,你估真係戇鳩到食個幾百蚊buffet渣車去搵酒店代泊咩
都係附近錶位或者鳩泊轉無事架咋
我調轉
做緊1萬既野
10萬既糧

咩部門自己諗
其實好多人第一桶金都係慳返黎
支國有句話真係岩架

小富由儉,大富由天

慳唔可以發達,但小富絕對可以
千古不變嘅定律,唔儲錢又點樣搵第一桶金去錢搵錢

我有啲公屋朋友中學畢業出黎返工搵錢,搵完啲錢掉哂落去玩車玩玩具,叫佢投資美股faang個堆龍頭股長渣好過擺銀行佢都唔做,除非中彩金,應該成世同老豆老母屈係公屋度
其實計埋預繳
要交30萬

唔利申了。。。好撚痛
Same
同意天外有天,但過10皮已經係最top果3.7%,係一般公司係咩職級?會唔會用不外如是嚟形容
巴打做邊行
做緊你講10萬$ 的野... 利伸人工冇5萬
充大頭鬼
普通黎講的確係咁
唯一例外係父幹撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞