香港月入10萬及月入2萬既分別

436 回覆
163 Like 1233 Dislike
交稅
月入十萬: 屌, 交十幾萬稅
月入兩萬: 屌, 交幾十蚊稅
揸咩車
表示認同

利申 年薪10萬
真心 識人日日搭uber返工放工
去街唔係搭男朋友車就係的士/uber
佢嘅交通費係我嗰陣嘅月薪
老細係私家專科醫生 都係坐巴士,lunch係大家樂果類(夠快)
林百欣都係食魚柳包
職員 : 兒子
瞓緊街
利申: 香港月入10萬
netflix頭2個月78蚊。。。12月到期,諗緊cut唔cut好。。好似冇咩戲睇
最大分別係搵10萬蚊嘅一定要留定筆錢交稅交稅成為最大開銷之一
到你有錢 根本唔係care依d必需品,反而奢侈品佢地就好有要求
搵幾多同生活方式無必然關係
係d弱智先會覺得搵得多就會好放縱咁消費
而家86K,好撚懷念一條友搵2萬嘅生活
工作壓力細,工時短,返工唔駛管人,OT有得同同事一齊呻吓,又冇家庭負擔
好多人就算搵10萬都係過2萬嘅生活
100K 同女會食6K 一餐. 但都唔會個個月食. 同埋睇同乜野人食. 一班朋友夾錢1-2K 一個頭最正

如果請幾個人食飯就$300-500 一個頭
我搵緊$86,541,上年花紅$129,336
試吓起我底
Ching 幾錢月入、 centurion 年費接近4 萬. 就算俾我upgrade 都未必要

利申200K左右
搭車:揸車/坐西鐵。樓下就係西鐵,如果西鐵直到目的地就會坐西鐵,唔係就揸車。

任何訂閱制既野:冇訂任何野,屋企電視仲係大厦公共天線,因為好少睇電視
雜誌就訂左一堆。

超市買野:樓下有超市,唔睇價錢買。

信用卡:自己得一張卡,煩少好多野,月月準時自動過數

食飯:平時都係是但食,鍾意食車仔麵
特別節日會帶屋企人上靚餐廳食。

衣服:每季都會買新衫但都係普通野。係外套會買靚野,幾千蚊,皮衣會買幾萬蚊

住:自己同女友同居

以前成日搵cp值高既野,而家相信一分錢一分貨,因為你花時間去搵,而時間都係成本
我情願買貴唔買平,除非呢樣野之前用過
二萬:用健康換金錢
十萬:用金錢買健康
搵緊40萬我都仲上緊
無搬出去慳返好多
用返落養車好爽

師兄幾多歲左右?
我有屋企人月入十萬
但係佢仲慳家過我
我朋友原本搵兩萬,之後變到搵5萬。半年內買狗、做smile手術、換新手機、mac book pro、食野愈食愈貴,衫褲鞋襪唔會慳。留意到佢消費模式已經完全唔同晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞