香港月入10萬及月入2萬既分別

436 回覆
163 Like 1233 Dislike
要講生活就要睇 disposable income,即係可以攞黎提升生活質素既閒錢

10萬同2萬係差好遠

但係5萬小康同10萬中產可能無乜分別
如果根據樓主個講法
我係搵十萬個啲人
搵9K買野唔睇價錢
搵70K買野反而開始比較價錢
好羨慕捨得做10萬嘢嘅人
搵幾多錢係其次 捨得先係重點
人哋都話多好多,你係要屈話只係多過一半,咁有咩好講呢
人如其名
我係話搵19k都已經搵多過好多人,當然唔代表佢僅僅多過一半啦不過佢既形容好明顯唔係多得去邊

明唔明呀ching
果位ching就係我
我一直奉行慳得一蚊得一蚊,盡早退休計劃
講多少少
我凍飲兩蚊都唔會加
唔會主動買衫
只會花費喺食物
提早退休計劃已經埋咗位準備實行
如果你覺得搵唔多都可以後生退休咁我冇嘢好講
上一秒又話自己搵多過好多人,下一秒又要讚自己搵唔多都可以後生退休

你要靠慳嚟退休咁叻仔簡直係人生典範啦,祝你身體健康唔使有意外洗費,下半世順風順水
「如果你覺得搵唔多都可以後生退休咁我冇嘢好講」
呢句你覺得我係講緊自己搵唔多?
閱讀理解零分
已經有高端保險,有心
上一句我眼殘自膠
不過你呢種消費係搵得多?算啦
咁師兄你定義搵幾多先叫搵得多?
咁多張玩UNO咩戇鳩
月入十萬 係咪唔睇咸片唔打飛機先

搵幾多錢都會睇下網上嘅野囉包括連登

利伸:負資產
師兄你即係搵幾多je,由第一頁講到第十頁講完又唔會少忽肉
純粹唔知點解講真話成兩百幾個負皮
咁to be honest, 你係過緊窮人生活窮人心態但又標榜自己搵得多過人
純粹冇物慾
除咗對食物嘅執着
衣住行都唔係我考慮嘅範圍

我寧願用時間換金錢同自由,都唔想為咗份工奶老細生存
on9見過有人做老世十幾至二十萬一個月
講緊二十年都係拎緊 下下計到盡
手機仲係用緊千幾蚊最平果d三星android機
愈有錢愈度縮。
反而見過最豪係搵4至6萬果堆80後90後。
搵1m可以日日taxi uber?
2萬都要夾plan
讀下書啦大陸仔 1M幾多知唔知阿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞