香港月入10萬及月入2萬既分別

436 回覆
163 Like 1233 Dislike
鍾意坐交通工具睇女
我諗你講緊10萬會做既野 其實5-6萬都輕鬆做到
咁按數據統計只要你搵多過19k都已經搵多過香港一半人既....
不過明顯唔係多好多囉
笑左
食飯等半個鐘你都On9
我同我班friend直接book架啦
入座就唔洗等
反而佢上菜時就真係要等啦
咁多薪金比較post
好似第一年要俾埋入會費都要幾萬. 用過一年佢要卡. 年費太貴都cut 左

佢張卡如果開晒幾張附屬卡年費係值. 但我係單身狗
連登真係多人搵十萬 定真係多人鳩吹
FG 50k
100,000元或以上,3.7%(125,293人)
純粹講薪酬唔講咩資產,以打工仔嚟講,月入10萬以上已經係人中龍鳳,咁都不外如是?
當家庭唔係享受
冇人叫你日日食
都有Sales, 侍應嗰啲儲到錢買到撈啦
睇吓啲錢你點洗姐
但台灣換算返即係揾HKD 6萬同7千5既分別 你10萬同2萬好似無咁大差距
仲住緊公屋?
月入10萬做緊2萬既野
吹水師全面進場
On9比較例子 搵十萬既人都會做你所講二萬既野 搵十萬既人 反而先多做你搵二萬既例子
你咁撚比較心態 點搵十萬一個月
如果個人係大花筒,月光族,洗腳唔抹腳,都可以日日的士代步,買野唔洗諗,碌左卡先算,食好西是常識。 :/
慳gei人,永遠都係慳,最多漏少少;大洗gei人,愈漏只會漏得愈多。
仲有去百佳維多利亞同去半島四季概分別
時薪太高啦 等一陣就無左幾百蚊
幾平都假
小弟做嘢兩年 月薪5xk,會比20k家用屋企
30k都夠同女朋友周圍食嘢加旅行幾夠洗
通常每個月都仲剩返啲錢可以投資

唯一唔同車嗰陣時大學儲左錢 一畢業已經一炮過買咗
只有基本上使費喺嗰度 同埋可能我本身個人冇乜購物慾

只可以話住屋企好幸福 少咗好多洗費
第時自己住買電視 買依個係全部都係錢
月入十萬冇樓 VS 2萬公屋
都有成12萬人過月入10萬
月入10萬只係個入門
你上到高位
出去executive training/gathering
個個人工都同你同級或以上
有機會見到啲年薪五百萬甚至千萬嘅打工皇帝
咁你咪會覺得自己好渺小
講得好有道理
根本好多有錢佬 (幾億身家嗰啲) 啲錢都係慳返黎
喺香港你想大富大貴都係做生意或者炒樓投資

有錢佬未去到發大達之前
做生意要睇住盤數邊度慳多啲
炒樓投資就要慳返啲錢儲資本
我唔覺得一個人搵多幾萬蚊突然間要做多啲”有錢”行為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞