香港月入10萬及月入2萬既分別

436 回覆
163 Like 1233 Dislike
月入5位數尾,早兩年仲喺香港時返工都係坐鐵 都係鐘意喺超市買特價嘢
唯一唔同就係住會使多啲,買科技嘢會爽手啲,但都會等black Friday/ xmas sales
認真回,搵10萬大部份人有家庭有子女,除非唔生仔,搵10萬唔算多,仲無乜錢儲,15萬先儲到錢,20萬先叫充裕
訓佐冇睇 今次係第幾屇吹水大會?
2020年10月份第26屇
你真係估搵100,000就無限ot咩
人係需要休息架
上面有人問生活質素一樣點解要搵10萬,儲錢呀,儲多d提早退休呀,學搵得少既人要做到65歲嘅心態咩
你搵唔搵到10萬一個月
你係咪真係以為搵100,000好多要無限ot?
你估搵得多就要分分秒秒用盡佢咩
明明有得半個鐘喺巴士Hea下,無端端覺得人哋要搭的士趕返屋企去做運動半個鐘
大佬俾我唞吓都得掛
搵100,000唔使儲錢咩
做咩要發啲不必要洗嘅錢
我都唔明明明都講明我哋已經搵緊100,000以上,都仲有人反駁話搵100,000唔會咁嘅心態,都唔知好嬲定好笑
唔只,得未?
由細到大都係用唯一一張charge card
樓主講既分別我諗好大程度同家庭背景關係密切D
自己搵幾多唔太關事
呢度係討論區, 大家交流睇法既地方, 而唔係吵贏對方
而且月入10萬既生活有千千萬萬種, 但好多連登仔以為月入10萬既生活只有一種

我屋企人做生意,搵錢多我好多, 以前坐飛機仲係經濟倉
係而家就退休, 先會享受下, 坐下商務倉
講多次:有錢人:時間就是金錢 用錢買時間
你唔同意呢句無辦法討論落去

搭巴士同搭的士用ge錢係有錢人角度根本immaterial
基於有錢人要多d時間做自己鐘意做ge野
佢地係唔會浪費時間去hea(因為佢地知道時間唔係咁樣浪費)
同埋小朋友,你覺得香港地搵十萬好易?
搵得十萬以上ge人唔多唔少都有ambitious 唔係咁鐘意hea時間
得d廢青廢佬公屋窮閪先會想hea時間
世界咁大,有錢人有能力去享受,只怕唔夠時間去玩
你明白嗎?
死窮撚廢青係唔會明架啦
就算係暴發戶 富二代都一樣唔會搭巴士hea,雖然佢地會hea人生,但講緊靠自己月入十萬的人,絕對時間就是金錢
月入0
有父幹
真係好戇鳩,我哋已經講到明我哋搵超過10萬
係唔係你覺得10萬好多?多到而家已經可以退休兼成世啲錢都使唔晒?
如果啲錢用極都用唔完嘅,好,搭的士搭business無所謂
但係搵100,000唔係真係好有錢
你多次用「佢地」來形容搵10萬既人
睇死你都搵唔到月入100,000 㗎啦
講事實你又唔信
唔好用你個腦來想像人哋啦

下下搭的士塔business跟住要做到65歲退休?
唔想晒無謂錢提早退休唔得?
2萬做緊10萬野
我搵緊100萬都上緊
我fd係醫生自己開診所 月入幾十萬 都係日日坐巴士,反而佢d員工個個渣車

每個人諗法都唔同,一句我鍾意就得,唔係下下要原因
搵10萬以上,30中,無女友

細個無乜物質生活但生活開心,搵得多唔代表d咩

以前搵兩萬會用15000係揸車度,主要用來溝女,而家反而唔舍得買車

當然有錢可以做多d野例如同女食2千蚊一餐,自己一個就食快餐老麥。

冇特別貴既嗜好,平時都係行山做下運動唔使咩錢。

比較多諗既野係點樣幫資產增值,如果無錢就要諗點搵多啲。
咪就係,有咩可信不過親身出嚟同你講我就係咁樣
凍飲唔會加錢
唔會搭的士
唔會坐Business
我勁鍾意行路
唔買衫
只係會花錢落食物

都唔知負評d咩
見識少囉班友, 好似香港坐東鐵有頭等,個個都坐得起,但唔代表有錢就一定要坐
每個人成長經歷 導致諗法都唔同,冇得講

發哥有錢啦掛,時間夠寶貴啦掛 咪又係咁生活
話時話,發哥唔拍戲,d時間係唔值錢

btw,支持巴打你

可能有d人睇電影睇得多,以為個個有錢人都係電影中主角咁生活
雖然覆你呢d廢物係晒時間

但都要講番句搵十萬既人唔會覺得自己搵得多,佢哋身邊既人都係呢d range
Conceptually 你第一句應該係錯 因為係佢選擇唔拍戲 唔係被逼退休冇戲拍
有得揀vs 冇得揀
經濟學黎講係佢揀左依個option放棄左佢拍戲收入
Opportunity cost 係拍戲收入
Citi prestige 冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞