香港月入10萬及月入2萬既分別

436 回覆
163 Like 1233 Dislike
我月入20萬,你講既野大部分都錯
Wavie咪得囉
Btw大學申請定個啲終生免年費
如果十萬人工果個生左兩件,讀國際學校,供緊一層普通的三房單位,仲要俾家用雙方父母,佢係會入不敷支。消費模式可能比兩萬人工一支公的人更可憐。。
唔好盡信政府stat
身邊同事(專業人仕)有好多月薪都過10萬
除左住既地方貴同有車之外
日常生活同我呢d下屬無咩分別
都係日日逼地鐵巴士番工 做齊曬d師奶慳家野
食飯有幾個仲要帶飯番工
食餐buffet都已經值得佢地番office開心share 講緊係大半年1次咁

最大分別就係佢地見識多好多 留學/旅行/係外國住過既經歷
我都想做十萬既野
會唔會試下買0823 0435 REITs收租過活,順便增加收入
排食嘢真係最黑我憎
時間成本蝕撚哂,早排想食間黃店,屌佢老味排到餓撚死都未有位
除咗搭車個個 我全部做緊10萬蚊月薪嘅嘢
利申 萬頭
收入(主動+被動收入)7-80k左右

一樣都係唔搭的士唔搭uber
自己揸車 但我認路好差 有時都係搭返巴士

netflix
93蚊plan 4個夾 懶得r 收平d 位位收20蚊 我自己出33囉

超市
我好鍾意飲紙包飲品,超市邊排做緊19.9/2排 就買邊2排 訓練到咩口味都飲

信用卡
我直頭精通信用卡優惠
交稅點平
飛行里數點換抵
去邊到要碌邊張
大學開始研究 依個碌卡習慣保留至今

食飯
下至幾十 上至1000
過千唔捨得食
但夜晚餐餐出街食 人均150-250左右

我又唔係無限金錢
一定係 用精明既消費態度去進一步提升我既生活水平 而唔係on99咁洗d無謂錢
咁嘅情況仲要畀父母家用
我就打死都唔肯嘅
有供樓同無供樓已經好大分別啦

你唔係以為生活質素會一樣掛
搵十萬都唔俾少少父母,點過意得去。。
由細到大都係教我老豆養仔仔養仔
維持唔到我需要嘅生活質素真係不了
最多係畀下錢「飲茶」
正解,心態問題
無1000萬cash都唔敢亂洗錢,完。
空姐走開水貨連人工加埋3幾萬,失業就要去做外賣。
搵幾多都係浮雲。
咁個啲有錢佬儲成屋figure又算係咩本質?
有女同冇女嘅分別
呢個生活其實搵4萬都係咁洗,只係長遠睇有無錢淨,淨幾多。

BTW, 食三星唔好揸車,wine pairing好重要
林生你好👋🏿
做咩搵到咁多
Hi 你買咗保險未
即係目測準過數據
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞