香港月入10萬及月入2萬既分別

436 回覆
163 Like 1233 Dislike
台灣近排有一篇講月薪25萬同3萬既比較好hit,咁香港版既月薪10萬同2萬係心態同行為上又有咩分別?2個階段都經歷過既人可以share下

搭車
2萬:巴士定地鐵好呢?巴士有位坐,但可能塞車,地鐵又黨鐵又迫,好苦惜
10萬:的士定uber好?的士狗閪面又唔知幾時有車,uber d車又要等,好苦惜

Netflix/spotify/任何訂閱制既野
2萬:周圍搵人夾plan,要用盡個plan既quota
10萬:1個人join plan,根本唔知/唔care個plan可以share幾多個device/users

超市見到兩pack檸檬茶有特價平10蚊
2萬:正呀,買兩pack,仲可能會買多幾pack
10萬:屌,拎兩pack番去好重,買一pack算

信用卡
2萬: 4至5張,唔同時候用唔同既卡
10萬: 用死1張,要同時記幾張唔同卡數好煩

食飯
2萬:排半個鐘食間cp值高既餐廳
10萬:所謂cp值不是考慮要素,只要係好食,同唔駛係街排半個鐘就得

利申:2萬希望有朝一日做到10萬既野
做緊十萬嘅嘢
利申:一萬
20000唔洗交家用無女住屋企
100000有幾個仔女有老婆供緊樓要比家用
我10萬都係2萬
甚至更低生活
無物慾 無追求
搵幾多萬都只係過緊用萬零蚊嘅生活

搭車
從來唔會搭的士

Netflix/spotify/任何訂閱制既野
唔會訂任何野,就算一定要定都會喺試用期內cut

超市見到兩pack檸檬茶有特價平10蚊
買茶包自己沖又健康又平

信用卡
邊間有着數咪申請囉,有時申請咗先至有息就申請完放張卡喺度

食飯
最緊要好食,排幾耐都肯,最憎標榜抵食但普通既野

利伸:搵多過好多人
3萬除左搭車之外做緊10萬既野
Same
信用卡有2x張,
真係有用緊嘅都 > 10張,
所以視乎點用。
月入十萬唔上連登
月入二萬會上連登同人講月入十萬
心態決定境界
巴打你理解得好透徹 ,你都好快成為月入100,000嘅人 😂 加油
callg都唔同啦
正解,結果享受到既野係一樣
叫雞
2萬:幾舊水既141
10萬:高質既援交女
same 除左食野唔想等
食野要食新鮮野
2皮無乜選擇
算係講得幾岩

利: 100k
呢樣真....買野無咩分別....但係食野排一陣已經燥底寧願轉場食間貴D
小朋友 大撚把專業人士上連登
只有離月入十萬好遠的人才會覺得有特別的生活。大部分月入十萬的香港人過的是普通人的生活。

因為物慾強的人的本質就是窮人,有能力的人才不會有低等的追求
月入十萬就揸車啦 仲同你坐的士uber
仲要唔care泊車優惠同幾錢個鐘
想知你搵將幾多
香港而家咁既衰樣
打工既仲邊谷到十萬人工
下幾年人工通縮去返10年前
10萬 > 5萬
2萬 >1萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞