香港月入10萬及月入2萬既分別

436 回覆
163 Like 1233 Dislike
做smile手術、換新手機、mac book pro

你2萬蚊都做得架
其實你收入係慢慢增加,唔會對你消費模式有太大改變
搭車
多數都係公共交通工具 有需要會坐的士 Uber 反而冇乜點用 利申 住市區

Netflix/spotify/任何訂閱制既野
冇訂喎 興趣不大

超市見到兩pack檸檬茶有特價平10蚊
緊係買兩pack啦 抵屌啲

信用卡
用死1張 因為免年費

食飯
食就唔會難為自己 辛苦得來都志在食姐
平時返工食乜都冇乜所謂 偶然都會食好啲
不過鍾意自己煮多 琴日先買隻龍蝦返黎焗

利申:兩萬同十萬之間
搵緊七萬

搭車
如果自己一個人嘅話,應該一年都坐唔到一次的士

聽歌
之前有贈品,就用MOOV, 的而且確之後貪方便懶得轉, 就買咗張卡用咗半年
不過之後就係因為覺得貴,就放棄左
而家用緊JOOX唔洗錢

食飯
一般都係跟大隊同事,食乜就食乜,五十蚊一餐lunch或者三百蚊一餐lunch都有機會

自己食就一定平過一百
係,習慣左 就好似窮撚/學生哥食M記 大個左總會有時都會食,因為快手 附近總有 唔洗話唔知叫咩野食
搵2萬幾但全部都係十萬心態
其實搵得越多既人係會越慳
錢搵錢既道理
慳多一蚊未來就會用依一蚊賺更多既錢
大家既生活退休前分別應該唔大
退休後就會有明顯分別
下....
我搵五萬,己經做緊你講十萬的野。除左的士果part,我係從來都唔搭的士
用入average 9萬

交稅都無左就黎1萬

對旅行無興趣
無開ae 卡
hsbc vs 餐廳用(鐘意周圍食野)
hsbc red 網購用
其他用citi prestige

無車 但生仔既話會買返架家庭用
平時uber 的士 巴士 小巴 小輪都有搭
例如
煩忙時間我會小輪過海先轉都的士
有時見的士多人排會 9搭小巴再駁的士
時間最緊要

飛機business class 只會用citi分去換
平時econ
唔太好旅行 好多standard地方去過一次就算
老婆去我先去
唔會特登試米之蓮 為打卡先去 但無唔expect好食到飛起
香港好食d sorry 牛扒外國平d jei

做gym 唔會再去pure fitness
俾average 200一堂group class算
唔想多人同排barbell

食野盡量唔食加工食品
餐廳酒店都係跟foodie果堆
omakase 兩三個月一次
間唔中請屋企人食貴中菜
人工過60k 之後食多左海鮮
自已平時食茶記
但太多人排隊我會寧願唔食/求祈揀
屋企會訂靚扒食 但無興趣玩dry age
好少去大集團
幾年前已經覺得食中菜仲排隊拎飛食美心既人on99

好少買玩具
反而鍾意買靚電器家俱

出街衫
tee 40-800
長袖長褲千幾至二千幾
但唔鍾意大logo大字果d
多數淨色無乜袋果d
(wtaps 有d款太多袋唔岩我)

spotify icloud2tb netflix youtubpremimum
都係無share
但不值一提lor
我share 俾屋企人同老婆都無左大部份quota
smh
搭車 揸車
netflix 都係share
仲飲維他??
信用卡 都仲係幾張儲分攞著數
食飯 黃店就得
利申 朋友十萬
你咁諗開心d就繼續咁諗
就光時做散仔同管理層嘅分別
坐的士仲好,唔洗煩泊煩養煩飲酒
ibank大撚把月球人
傻仔
我應該有牌都未夠資格啦
月入只係你一半
純粹所試下有拎過呢張卡好似有個achievement 咁
(利申公屋仔試過咩都冇,連補習都冇錢
我問過佢哋話連續兩年到碌多過百萬

不過年費咁貴,除非我幾億洗唔哂,否則應該想真係擁有過就算
其實好多時係你搵緊2 萬個陣期望自己10萬嘅生活係點
到你去到十萬嘅時候你就唔會咁諗
10 萬月薪係香港其實真係不外如是
香港渣車真無無乜著數,路窄車多,駕駛態度又鳩。
搵得十萬既人一樣有煩腦,而係唔會係生活水平既野姐
如果唔係供樓揸車養仔女,其實10萬同2萬生活真係無咩分別
渣車的確冇搭的士咁平,
但我試過有一牌唔揸車,真係唔慣
揸車係鍾意個感覺,唔係淨係為咗方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞