香港月入10萬及月入2萬既分別

436 回覆
163 Like 1233 Dislike
你冇一定既月入又點入場呀傻仔

唔係唔得,但機率比月入高低囉
果啲窮撚到傻左,唔洗理
我唔洗做每個月有30k洗,無負擔吹咩
正解,搵多搵少背後係講緊一個人既價值觀同態度

搵得多既人個心神會放係工作多啲時間,有啲會諗點樣錢搵錢,又或者想成就更大既野(買樓、移民等)不斷向上努力,或者儲錢,偶爾食餐豪既放縱下都無咩所謂,但點都會慳下

有啲搵唔到錢既,工作時做野只係諗住hea ,成日心神就係諗住點去玩,出糧前就要點洗哂錢,然後就呻樓貴買唔起,原來一早就去「享受」緊一啲蚊頭繩尾既野

總結:做人要有態度,咁易比個花花世界引誘到就輸左
我唔洗做每個月有30k洗,無負擔吹咩
一定唔係囉、大把有錢買野計到盡
係性格問題,唔係錢
一句錯哂就唔見人

喂,講撚到咁不如讓返個職位出黎
咪就係你冇十皮唔會諗更多既人生囉,仲唔明

正一柒頭
我玩女的數目唔知係你幾多倍 一日5后玩到厭哂你條垃圾柒碌識9咩
好心綠卡啦...
唔通有錢就要洗左佢咩 好似你啲窮撚咁
樓換樓囉
係咪咁撚ON9呀

冇父幹就一定要有一定月入架啦
駁唔駁你就駁唔到啦
大撚把香港人一層變幾層, 第一層冇一定月入點令自己筆資產升值

月入高借錢都多啲, 識未呀柒頭
十萬果時買得起既野基本睇中就買
覺得個洗手盤水龍頭靚成皮野都會即刻叫人換
買錶唔駛分期
Dyson出新款啱用就即買
波鞋iphone食炒價照買
食野唔睇價錢
懶得行就搭的士
揸車入vpower碌卡唔睇錢
新車落地就換軨換軚舊野當廢鐵賣

依家得失業
睇中對nike波鞋都要等特價
食飯貴過200都覺得貴
時間成本咁計架咩? 搵10皮野要除開30日/24個鐘?
我搵10皮 返9放4
日日搭的返歸慳半個鐘做乜? 我唔會搵多d錢架喎, 早d返歸睇戲撚狗撚貓多半個鐘?
工餘時間既時間成本唔係好高架咋, 搵2萬既師兄

應洗則洗好可悲? 可悲既係計錯數既人
真正有錢既人係靠ipo/ 賣左盤生意
果舊錢係人地幾世搵既錢
後生冇錢唔追新款電話。
人大左,電話只係工具,用到就唔會追新款

因為花錢消費,同花錢投資係好唔同
我同男朋友收入差距就係咁大

我:weekend坐男朋友車..平日就地鐵番工
佢:多數渣車

Netflix
我:痴男朋友ac睇
佢:一個人join plan 周圍share比frd

買嘢
我:買一件算 因為比少d錢
佢: 平?咁買多

我同佢都係得一張

食野
多數我煮佢食
好撚好笑

窮撚到傻左⋯⋯
總有d on9仔覺得搵得多就唔慳得錢咁,係咪都要駛下錢先啱

俾得起唔代表要尻駛架嘛,應駛則駛都唔得嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞