香港月入10萬及月入2萬既分別

436 回覆
163 Like 1233 Dislike
失業既 入黎睇下大家搵幾多
無用㗎
到你搵到十皮一個月就會洗八九皮一個月
生活質素基本上無乜分別
都係辛苦
乜撚野

你又知發哥有得選?或者真係冇人搵佢拍戲呢

你明唔明咩叫Opportunity cost
係,佢可以開鋪頭又得,要搵錢佢有十萬九千個方法

連登仔口裏講生活Balance,轉個頭就逼鳩人 除左訓教 最好其他時間都係搵錢
有車都會有需要的士uber架喎
例如去尖咀銅鑼灣中環個d, 會唔想渣車去。
或者同朋友出去飲野。

架車通常係去超市入貨或者去d易泊車既場先渣。
我都係
用錢買時間
唔係用時間換錢先係最大分別
講野簡單D唔會方便D咩
612就黎冇錢啦
https://lih.kg/2257791
你鍾意話佢冇得揀咪冇得揀囉 至少大家都唔知邊一個係事實 至少冇得斬釘截鐵話佢時間唔值錢

點會唔明咩叫opportunity cost 不如你話我知我錯左邊度
岩呀 每秒鐘都要productive, 搭車玩手機煲劇打機都唔撚比 一定要搵錢/ 坐的士衝番屋企做gym 陪屋企人
利申:1-2mil per year

平時會揸車代步,無渣情願行路撘港鐵都唔益的士狗

飲食:
由Sukiya; 黃店 到fine dining 都會食. 唔會太睇價錢,但over $1000都會覺得貴

Netflix / Spotify:
有又得無又得

講真除左飲食,人到左一定年紀無咩物慾。有時間情願陪屋企人,做運動,見朋友,行山做gym跑步打波。身體健康多多錢都買唔到

當你有咁上下資產就會諗方法錢搵錢,唔會太介意一d細數慳左幾多,因為係其他地方賺番仲好。同埋識朋友好過識字

去旅行以前就一年幾次,今年無得去當儲多少少錢
上連登勿認真,對面可能得個中學生連dse 都炒左上黎打飛機
buy time 當然重要,
但唔係下下所有事 有得買時間既位都要死擠爛擠,
乳溝咩, 屌
放工可以想relax下咪順便係巴士做埋, 你估所謂叻既人唔洗放空下休息? 定一要每日的士出入早啲返屋企高床軟枕?
可能你做緊, 但唔明你自我中心係度challenge其他人做乜鳩
二皮都冇呀屌你
你考試又幾多分阿 那麼巴閉 壯元? 我英文dse就lv5
狀元大哥
拎出黎打飛機即係覺得自己嗰科好叻,原來得lv5星都冇粒。
同埋Sorry 我考AL 的,冇興趣同小朋友比較。
你 grad左未?
搭車
只會自己揸車,同埋有司機
不過我喜歡揸車(有10部8部車左右),司機平時車屋企人多
我出入醫院做手術都係自己揸車去

Netflix/spotify/任何訂閱制既野
痴線,使鬼自己join (老婆join)

超市見到兩pack檸檬茶有特價平10蚊
好少去超市,多數online order 送到門口 (老婆做)

信用卡
得3張
VISA + BOC 雙幣 + AE

食飯
從來唔會排隊食飯,浪費時間,或者去club 食,唔洗諗
食咩無所謂,幾十蚊同幾萬蚊都會食
謝謝分享,生活得很自在

師兄做邊行
電商,外貿
月入50萬,都係做10萬嘅野
老實講 月入10,000,000
但係做緊20,000嘅嘢
我得7皮,係大袋面前只係窮撚

日常返放工地鐵巴士,食嘢/超市會盡量揀特價,自己食飯都係@50左右,同屋企人食飯就@200-300 會自動自覺俾錢(屋企人無搵咁多)

唔舒服有時會排政府街症,又平药又多,唔差得過私家醫生。香港醫療其實幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞