香港月入10萬及月入2萬既分別

436 回覆
163 Like 1233 Dislike
其實月入高少少既香港人而家都係HKTV Mall / Ztore揀完叫人送貨
仲同你慢慢係超市迫咩特價
我問你有咩根據 唔係政府有咩根據
佢個根據咪就係政府既數據係無將 租金收入、股息收入、存款利息等等既收入 計入個薪金數字入面
所以個個數字唔係100%準確

好難理解咩
其實點解要用唔同嘅信用卡
佢地有家庭有仔女唔同講法掛?
我同我女朋友都係搵十皮多啲,租樓再養兩部車,唔駛養父母,計埋投資,都算有閒錢洗,呢牌仲諗緊買隻細遊艇

不過,好多人有錢都冇咩品味既,
佢地仲會話物質享受唔係必需品
當然每個人追求既野唔同
溝通唔到架佢個諗法直頭似未grad.
有錢人先會計數,因為知道點先可以maximise the return of the capital . 例如窮人一定會覺得借錢就係衰 ,但我低息借完啲錢返嚟我可以極低風險賺更多嘅錢。然後窮人又會同你講,低風險即係有風險啦
呢個都係我嘅目標,但係咪要keep住用張platinum charge 先得,其他卡唔計?
例如 ?
二萬:
衣: 等final sale買少少名牌, 舊左既衫唔會掉

食: 計住每餐食左幾錢,食平野就好安心

住: 痴屋企,覺得搬出去好貴

行: 只會巴士地鐵小巴,搭的士會有罪惡感

十萬:
衣: 名牌會買,Uniqlo 都會買,舊左既衫就算名牌都掉。
貴衫買完可以唔記得買過, 覺得買錶3,4十萬都可接受(但都會覺得肉痛)

食: 久唔久會去酒店食/omakase之類,茶記又會食,一人千幾蚊落樓唔覺得痛,自己買靚食材煮食餐好換滿足感

住: 煩換樓定買多個單位收租,有新盤會留意價單配套
樓係自己既裝修錢好值得俾,傢俬中意既就買貴,鐘點定期會黎清潔執屋

行: 揸車/uber, 會搭地鐵
賺得多放工時間坐的士難道會賺多啲?
除咗直接AE岀嘅卡,幾乎全部有得waive
搭車
10萬:ㄧ様係地鐵,開會入公司數先的士

Netflix/spotify/任何訂閱制既野
10萬:1個人join plan,share 比屋企人

10萬:weekend揸車ㄧ次過入貨有free parking

信用卡
10萬: 十九幾張卡

食飯

10萬:自己ㄧ個人求其食,最緊要唔駛排就得,同人食就㨂有得book枱的,不過呢ㄧ年排黃店多

唔計供車供樓,生活同啱啱出黎做野冇分別

最大分別係lunch會叫野飮/加錢叫凍飲

同行就周身名牌,我仲着緊ㄧ千蚊西裝,好似兩個世界咁

利申: 120K
無衝突 有架車都可以坐的士
我幾時有話100%準確呀

你依啲非黑即白真係
叫你唔好盡信係因政府計唔到你嘅「被動」收入
但人講月入係會計哂主動+被動

佢話人講月入係會計哂主動+被動

我問佢有咩根據呀⋯⋯

有咩根據人地講月入係會計主動+被動呀
政府就做統計 佢就目測 咁你覺得邊個資料有用啲呀?

邊個難理解呀?
最大分別係lunch會叫野飮/加錢叫凍飲
靚仔:啲女送上門
網店儲分多d
eg hsbc red

高級餐廳 酒店食野 有discount
eg hsbc premier, vs

有d credit card 八達通先有分, 積分唔會過期

仲有係為左儲asia miles, longue
但我無玩
唔會。但我知道休息/陪屋企人/運動好重要。

花時間係交通上,不如投資係其他地方
um....呢個同收入幾多有乜關係,睇人
我2萬但過緊搵100,000嘅生活
啱啱出黎做野時去大家樂買飯盒永遠買最平果隻,仲要唔加野飲

仲有電話唔追款,仲用緊iphone 6s 同 LG V20
食飯用 HSBC VS
本地網購用boc i card
海外網購/本地輕觸式用 boc diamond union pay
交管理費差餉水電煤用 ccb union pay
仲有用恒生卡交hsbc 卡數免息拖多ㄧ個月
所以要吹奏搵兩萬

話撚知你有咩顧慮,搵得多點都一定比要得少好

咪就搵到多先會有諗組織家庭,搵得少所以唔諗囉

講撚到係煩惱咁,兒燈仔

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞