香港月入10萬及月入2萬既分別

436 回覆
163 Like 1233 Dislike
除左搭車同超市唔係跟10萬之外
另外既都係跟10萬咁

超市果個跟本ON9啦
我買夠500叫佢送黎唔好,再唔係HKTV MALL好過
買2PACK平10蚊,平時又會飲既點解唔買2PACK呢 同時再買埋其他野,近既,放底100蚊按金推返去 買得多而唔近既,叫佢送貨搞掂

止於搭車,緊係去搭巴士,塞咪塞囉,係架車到訓,怕閪咩
要塞車既,的士好,UBER好或者你自己揸車都好 都係會塞
hi 新港人
有二奶或前妻更慘
等於破產
我覺得捱過窮同無捱過窮既人
即使收入過左10萬,都一樣有分別

交通一係渣車一係85DC9
無睇電視既習慣
但做任何野都好會格下搵cp值高既
食野唔會餐餐貴野,食清淡d健康最重要,貴野只會去有得預約既地方,時間好貴,唔鍾意等
信用卡都會有3張,有時某銀行出優惠買貴野折扣好多,同埋book餐廳易d

利申 細個極窮L, 過左10萬一段時間
月入2-40萬

搭車
因為住得好入從來唔會

揸車
我一部老婆一部,會買部貴既揸好耐,最緊要舒服載客又唔失禮,揸開唔會想轉,換車好多野搞又麻煩

信用卡
私人2張 公司1張,1張食飯1張買野,主要儲里數,每2年同老婆飛澳洲商務

食飯
食咩都無所謂,多數茶記同普通野,同屋企人或伙記幾千蚊都唔會肉赤

買野
無咩追求,買衫唔睇價錢會一次過買好多,但著好耐,唔鍾意買名牌,覺得著上身好俗,得一隻錶都好少帶亦無追求,比較鍾意買屋企既野,整靚屋企
屋邨出身,十年前搵2萬時會做10萬既野,而家買野多數睇實用
利申10萬
樓主舉啲例子好中
同問
就係p君同散仔嘅分別
即然大家都唔知發哥有冇得選擇,你又肯定佢“Opportunity cost 係拍戲收入”

opportunity cost 只係話你知大概要ttade off乜野去換另一樣野,但你trade off左既野,唔會再產生價值。

我本來10萬一個月,決定左提早退休,咁我opportunity cost 係咪10萬一個月

即係我呢個月就算唔做任何野,都但10萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞