香港月入10萬及月入2萬既分別

436 回覆
163 Like 1233 Dislike
吹左大左d
我未去到10萬
我最多係搵過9萬幾 平均7萬
剛出身搵6,7千
一開始係會有啲身痕想買 但當你戰勝左呢個欲望後就變返同搵得少啲差不多 因目標要上車
因為個人由細到大都唔點洗錢
最大分別得食野 放假食多一兩餐幾百蚊野
以前唔點食
著都少買衫 都仍然係u記 最多條運動褲著lululeom 2xu
交通一樣
然後搵得多 相對係比以前忙好多 工時長好多
一星期返6-6.5日 每日返10-12個鐘
最大分別係住 兩年搵左個首期 由租劏房去住私樓
話左粗梳既計法又唔識睇,你咪寫條詳細又正確既formula出黎,無人阻你

慳半個鐘做乜? -> 好老實講,講得出呢句既人都係d窮撚既諗法..師兄都係去排半個鐘拎免費雪糕啦
同.....哩半年搭多左的士添
信用卡真係唔好煩, 都係比D商場呃, 咩優惠都假

食.....快就ok, 唔好要我排隊

join plan? set and forget就好了, 仲花時間去計咩夾咩, 最低工資都蝕埋
正解,成班focus係咩應使則使講到搭的士就係大駛就係浪費明明慳左時間係無問題
我阿媽都成日鬧我搭的士,叫我行路,我都唔知點解釋
我進步左
會上網買夠幾百送貨
仲成日有野送添
我係同你講, 唔洗ff 搵10萬可以好豪華既生活
都係過緊普通人生活
我有用唔盡既錢當然出入專車接送啦師兄
月入>10 但我係自認窮撚
搵2萬普通到唔普通既人都唔洗咁多無限幻想
呢排無乜收入
我識個搵廿幾三十萬投行人
同我講支付寶 拎印花 減3蚊啦都係mtr 大快活
係會成日去食omakase
反而我d中產同事係完全唔識ed
(份糧6萬or above)
佢地接觸慣d大老細 望3,40就退休冇得比
我身邊啲同事都冇呢啲習慣
我同另一半都好慳 食個放題都好滿足
食過omakase,好難會再對放題有期待
我自己有
有陣時 係大快活食lunch 都會諗好唔好叫40蚊包嘢飲個餐 定係50幾叫咖喱牛腩飯好

主被動收入各4萬左右,其實個10幾蚊 我夜晚出街食飯個陣係完全唔會在乎,但自己去食lunch就會 心態好奇怪
每個星期都搭一次的士飲下Starbucks 嘅生活我真係想像唔到 一年就會用多5.6萬蚊

利申2萬窮撚
時間就是金
有錢人:用錢買時間
窮人:用時間換金錢

話咩係巴士hea半個鐘....
有錢人唔會哂呢d時間,我游多半個鐘水做運動唔好?
我搵2萬,但你所講十萬嘅嘢,全部都做緊🤣😂
我都覺😂🤣
某啲位豪左
某啲位 度到 一蚊都嫌洗多左
食飯唔睇價錢,但食平野/中價野居多。
唔坐巴士小巴的士地鐵。自己渣車/坐司機車。
坐飛機要business class
買衫都係買zara/uniqlo多,一年買1-2件貴褲/鞋。
利申打屋企工,月入300k
未玩過就出少句聲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞