[慈雲山有七隻大鷹] 龍虎門暨港漫討論區 07

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
我好耐之前八卦到返黎嘅係, 但就真係完全係聽返黎, 無憑無據聽完就算, 唔好信。
佢因為工傷, 永久失去工作能力, 所以保險公司要俾佢咬長糧, 同時間如果佢復出, 哪怕唔係畫週刊, 任何商業刊都唔得, 所以佢只可以係FB畫幾幅自娛下。

但係咪真係咁就完全唔知, 你當我大肥式吹水就好了
老橋手野唔係唔得嘅
KOF2000, 溫群(俾心機畫個陣), 九城(俾心機畫個陣), 四大開頭個二三十期, 其實都幾好。佢轉左去大陸網畫個套再造空間, 無左助理水準明顯下滑, 但其實又唔係咁差, 特別係D超長頸人係少左好多, 佢偷工唔畫人樣亦都偷得高明左, 可惜又係爛尾......
呢下我真心呆左, 30號出風雷有7本書之後我諗就印到3萬書, 講緊係全行總計
我諗就算馬蛇出返嚟畫天下或中華都唔肯定有冇三萬書
兵器熱個排,本本都賣,但大宋皇朝,劍祖宗同極道惡拳咩下場...
咁佢離開左個圈咁耐
技巧無進步都正常喇
而家港漫(由其玉記書)玩透視玩得好勁 打鬥場面個角度要去盡 龍少 彬強 夏偉e 都好掂
唔知係咪龍少當年係玉記帶個風氣出來
錯 係因為變左屈9里樣
劍橋只限封面靚,內文公仔都好大出入………
個人幾鍾意八仙道人物,故事就爛無可爛
KOF 2000佢似掛名咋
KOF Z就應該係佢 (但最尾應該都唔係了)
如果無記錯, 風雲完個陣都唔夠3萬書
丫係, 係Z, 我記錯, SOR
馬蛇2016年話想畫再見無名精裝,但到依家都未見影,還台遊都踩完啦
我覺得其實佢自己都知自己事,間唔中畫一兩幅呃like,無傷大雅,不過對佢個所謂師父,我覺得仇口幾深吓!
用旁觀角度睇, 萬有憎黃生多過黃生憎萬有, 祁生反而倒轉
黑仔傑

肥良憎馬蛇 多過馬蛇憎肥良
呢個就一定, 肥良真係放唔低
肥良成世人最大心願就係身家上超越馬蛇
依家比馬蛇大拋離, 仲要係人地唔係畫畫而係炒工廈贏
呢個怨憤肥良只能帶入棺材
有3萬書就唔會唔做啦
同步香港起落浮沉
歷經五十年漫畫歲月
《小流氓 -經典封面紀念畫集》
5/11/2020隆重出版!

點解肉色係粉紅,即刻似紙紮公仔
我好懷疑馬蛇手畫重有幾多淨
橫掂都係吹,吹夠十萬丫嘛
一半都好撚窄呀,
第一期都可能有
而家香港人連日漫都少買咗
仲何況港漫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞