[慈雲山有七隻大鷹] 龍虎門暨港漫討論區 07

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
棠哥為咗個仔同雷爺,臭口柱反面,又同海潮分居,而家係得火武仲喺到
九代單傳 有撚計
咁冇la,棠哥一世英明比個仔敗哂
不過之前交代虎兒係台灣黑化原因好似麻麻地,你地點睇?
而家係睇棠哥幾醒覺,但好似虎兒會殺老豆
直頭唔得喇, 淨係得白雲個一段仔, 而且個重心其實係老佛爺而唔係佢
唔會睇王風雷傳, 強X興我永遠唔會再比機會佢
其實我真心想知, 當年神兵F2鐘SIR係咪真係無受任何影響下創作...

我一直都覺出超霸係敗筆, (其實我細個睇街霸, 天行社既超霸我都有買到尾, 雖然個結局完得好柒, 北霸王) 聽過傳聞當時係李中興返玉記, 夾硬將神兵F2條橋扭到去而家咁, (亦因為咁唔賣得, 逼住十期完咗)

真心想知如果當年唔係要搞呢D野既話F2個故仔會係點去...
純粹個人推斷:
神兵F 鍾SIR 控制度好大, 我估加入超霸都係佢IDEA
其一就係超霸係玉朝開山書, 神兵F crossover 應該有佢份
而超霸西希魔, 青惠入魔, 呢D對應番二戰希特拉, 天魔果D劇情
呢D 野好鍾SIR FEEL
所以我推斷加超霸係鍾SIR 想法. 而鍾SIR 有時D橋係會炒車
如果係之前同阿偉同曹總分別傾計所知, 神F2真係阿偉主導劇本, 無受咩影響。曹總做第一期稿個陣劇本已經去到9, 所以亦都變唔到D咩。
同時間, 都見到阿偉係呢個劇本上有樽頸, 做1個陣寫到夠, 原定12期完二戰上半部, 最後cut到10期, 即係係出書期間其實佢只係完成到一期出街嘅劇本。
咁同第一輯比真係炒得好很勁...
其實二戰真係好多野玩, 就算佢出貞德然後話係妖魔轉世都未為不可...
不過超霸真係唔收得, 所以大橋大線未寫晒就粉咗...

跌幾期就仆街港漫一大死症...
二戰太難寫, 以鍾SIR 歷史觀都咁難將故事溶入呢段歷史
加埋超霸插科打諢, 攪到成個故事無推進
清末篇就控制得好好
出超霸本來唔係問題,但明明第一輯尾燕王出場,大家都好期待第二輯會點,無咗影,又變咗超霸做軸心而且唔太吸引,太平戲份又咁少,尾都交待唔晒問天
F2神兵班人無哂戲, 超霸班人又有D奇怪
明明只要寫救世者+燕王, 兩個都係大衣男, 救世者有一對仔, 燕王有一對女但已經死左, 所以父親上嘅前輩明明好多野可以同救世者玩。
然後問天又同救世者一樣有一個入左魔嘅老婆同一個有魔氣係身嘅仔, 呢度又可以撞D火花。
西希魔同希特拉拉上關係玩一玩, 其他無間先生北霸狂中武妖唔應該出咁多, 完全係多餘兼唔吸引
其實真係好憨鳩
好多角色因為佢心目中既劇情搞到冇得生仔 海潮咁後生其實一定生到架
其他主要角色又係冇生到
耀揚係咪又未生?

https://www.facebook.com/fcp911/posts/1437945163075144
馮展鵬有新作, Patreon連載, 貴plan每半年會送一次書, 大家有興趣就支持下
講真, 神兵F劇情我都仲有印象, 神兵F2真係無乜...
每半年送實體書?

今日去報攤得一本
睇大肥話王風雷好睇就買本睇下啦
除左畫面勁之外完全唔知做乜鳩
2條傻佬鳩打幾頁之後風雷跳出黎無啦啦又回帶
咩三大神器救世...屌你家陣睇緊神兵咩
姦興次次都要吹到d野大一大,收唔到科先得
大肥讚王風雷?
唔係讚
佢話好有心,值得追咁
冇網上版,但又想睇吓幾膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞