[慈雲山有七隻大鷹] 龍虎門暨港漫討論區 07

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
係,大把花生食
文傳講左商標分左兩個,所以版權應該係兩個,肉狼想打呢個point,《蛇貓》可以讓比文傳,想搶返《小流氓》
肉狼想偷雞
難聽啲講,俾佢搶到又如何?出新著小流氓?出到又如何?永續寫落去唔改名龍虎門?打完香港九龍新界十八區之後點?羅剎教仲可以出,白蓮通天之後唔出得,點玩落去?
商標同版權係兩樣野
文傳編野話係一樣,商標包埋出版權,歸公司所有
你睇多次段聲明
屌文傳仲唔做野點同股東交代
睇咩
誰擁有版權?

作品的作者,是作品版權的第一擁有人。因此某本著作的作者,便是該著作的版權擁有人。至於僱員的作品,除非勞資雙方另有協議,否則僱主是版權的第一擁有人。換言之,僱員製作的作品,其版權全屬僱主所有。至於委託作品,版權的擁有權則取決於作者與委托人之間的協議。
所以咪話要睇當初肉狼有冇同文傳deal,肉狼之前話無deal過,所以版權正路應該係委託人(文傳)度,肉狼今日個聲明都拎唔到證明出黎話當初有協議,剩係打感情牌,我信文傳多過信肉狼
剩係記得玉郎自己啲名著都成堆金庸野
醉拳
照抄射雕
689:有證據但唔會公開。
舊醉拳我無睇過,但好似話如來神掌係倚天?咁神鵬係邊本
《醉拳》故事以清末民初為背景,由於香港過去著作權不受重視,故事骨幹以改編金庸的《射鵰英雄傳》為主加自行創作,約至一百多期後才自行創作日帝月後篇、七殺教篇、和布達拉宮篇等等。第一代主角王無忌在第328期「巨星哀逝」中戰勝宿敵小劍仙後,自斷全身經脈死亡。
近近地天子8
好撚離譜 照抄
神掌係倚天加絕代雙驕
天8睇左第1期就棄左
但天子8中後期好好睇。
仲要畫面keep住高水準。
終於睇左王風雷傳奇 無下期
真心失望
個故事肯定之後大暴走
畫面我無可否認玉記其實幾岩我但天六俾人斬完,廣告又話會天八會繼承天六既設定,但最後聽到其他人講鐵木真又係九陰真經同空明拳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞