[慈雲山有七隻大鷹] 龍虎門暨港漫討論區 07

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
睇下付近垃圾桶有冇
去7仔/ok打書釘
係得火武有個仔
雷紅日
你地咁多人負評創刊,會唔會提早腰斬
出晒都係十幾期,又雙周,應該唔會
香土大把死忠會買
係呀,即個大概320-340一本,絕對值有D高,但中間會有得睇,有一D Patreon專有content同一D製作野睇下
咁講可能有D尷尬,我又唔覺得風雷第一期閪到咁。
睇唔明我好同意,我自己都係鳩估其實自由神像同戰機已經係兩個世界,兩個世界嘅兩個風雷互相影響,所以先又頭痛又有D似是疑非嘅夢。
作為穿越作品第一期無確實咁俾讀者睇到穿越個一下係大敗筆,同風雷傳1+2同邪神傳太有關連、說好不提但又出左暗黑冰火等等我都扣左唔少分。
以第一期比較,我覺得分數上高過七鷹第一期,但失望度都俾七鷹高。
E家1本賣幾錢?
$23
以為依家凡德哥出品佢都會屌
唔通德哥送左本黑線版比佢?
以為仲係$14年代
乜雙周刊來架
我都無留意下期幾時出…
而家棠哥推翻哂以前所講既野,話以前既諗法係錯既
改左週刊 同埋無講幾時完
佢做過植物人,又生過cancer。成五,六十歲人諗法變得守舊唔出奇
而家火武水班而家都對棠哥好失望
其實新風雷個問題真係好簡單,正如你所講
由之前個序章到而家第一期,竟然唔畫埋正式去古代日本
浪費頁數講阿必亞同太多時間畫老祖宗同空我打(打唔係問題但唔係打成期)
最合理篇幅安排
先係畫滅世情況,直頭畫核戰完,地球已經頻臨崩潰,人類死剩極小數超級高手。
跟住照打白光(咩阿必亞講嚟都嘥氣)
最尾幾頁一定要畫到王風雷去到古日本見元祖羅剎同開打。
原來改返週刊
人地有交代王苦海穿越左,連風雷都覺得係夢,特突唔用文字交代就無人睇到,個個都話簡單,你睇唔睇得明架?
你講乜野呀?
而家講緊第一期最尾要畫到王風雷同元祖羅剎打交喎。
你睇唔睇得明呀?
出咗咁耐,轉貼人地簡介應該唔會怪我劇透掛

https://www.ptt.cc/bbs/KingdomHuang/M.1604102377.A.1F5.html

1.美國自由女神像上,天下無敵VS空我,天下無敵以御劍飛行+萬毒劍芒重創空我,空我以
金鐘十二關+黑級一間反擊.雙方再戰,此時瘋雷出現制止兩人決鬥,要兩人想起約定.

2.回憶過去,一神秘南亞青年阿必亞,傳說是達摩祖師轉生,提出末日論,除了空我以外無
人相信.空我見阿必亞,憑佛法及對佛學上的覺悟認為阿必亞是達摩祖師轉生.阿必亞
告知空我要拯救世界只有三人能做到,還需收集失落的三大神器改變歷史,完成連他也
未能達到的超化還虛.

3.空我與天下無敵互相怪罪對方,兩人再打,此時瘋雷突然站在兩人之間,且不停升空.原
來暗黑冰火七重天正是超化還虛的關鍵.瘋雷飛到大氣圈臨界點,此時,瘋雷突然產生
巨痛.

4.先前,韓國美軍基地,無能帶瘋雷來試飛最新型搭載人工智慧的戰機.瘋雷跳上機身,人
工智能發出警告不要蹲在機身上.無能說叫工程師把人工智能設計得跟他一樣性格.人
工智能要求登錄使用者姓名,瘋雷說胡琴或蔡琳隨便挑一個,人工智能說乾脆組何起來
,叫胡琳或蔡琴?人工智能要求試飛目的地,瘋雷輸入坐標.

5.王海蛟墓前,瘋雷來到祭拜.此時,王海蛟突然出現抓住他,說從地獄回來找他了.瘋雷
掙脫後定神一看,來的卻是王苦海.瘋雷不願跟王苦海打,王苦海硬要打,兩人開打,此
時突然出現一金光閃閃的漩渦,金光出現一朝鮮少女帶走瘋雷穿越時空.

6.瘋雷從高空墬下,空我以為瘋雷失敗,天下無敵說與其擔心瘋雷不如集中力量完成超化
還虛的最後一步.此時自由女神像突然瓦解,空我與天下無敵說三界之門已開,要瘋雷
運起暗黑冰火七重天穿越三界尋三大神器.

下期預告:決鬥!元祖の羅剎
1.何以瘋雷會成為空我與天下無敵突破超化還虛的關鍵人物?何以與暗黑冰火七重天的
力量有關?

2.戰國時代是日本歷史上一個重要時期,長達150多年群雄割據的時代,豐臣秀吉幾乎統
一整個日本,卻因錯失一件寶物令統一大計全盤失敗?

3.豐臣秀吉竟因一個自稱"風雷の王"的男人,而間接令統一大計一敗塗地.

4.阿必亞向空我提及拯救世界的方法就是尋找三大神器扭轉人類滅絕的命運,然而命運
真的可以扭轉嗎?
所謂第一回要見到穿越唔係個角色消失左就得, 而係主角(風雷好苦海好, 但我suppose都要係風雷, 話哂呢本都係風雷傳奇)第一回要去到一個唔係佢本身所處嘅世界, 無論古代未來定平行世界都無問題, 前兩者可以由環境物件得知, 平行世界就可能係見到另一個自己, 咁樣讀者先會易D進入到個主線。

舉多個例, 而家好興個D異世類轉生類嘅小說, 甚至係神作(笑)級嘅刀劍神域, 如果第一集未去到個異世界又或者Game都未入, 咁樣吸引力就會低好多。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞