[慈雲山有七隻大鷹] 龍虎門暨港漫討論區 07

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
七鷹頁頁都好撚大格 又冇乜背境 成日留白..
即係同古惑仔差唔多

真係野狼與瑪莉2
張建禾
太唔公平了!
又係咁
睇到咁多資深漫畫迷,
個勢都係跪喺度求佢唔好"寫太閪"已經收貨開香檳慶祝咁,完全唔期望佢寫得好,
仲有人話幾期貨仔,
可以喺閪到極限前摺書等如good
就知道港漫會淪落到今時今日咁,
係好合理嘅結果
惡性巡環黎
冇諗過寫好畫好本書
到真係閪到盡頭個個棄書
又賴冇銷量
真係同伊健一樣樣
伊健+甘尚武+姑姑仔
話說牛佬版會唔會連十八腿都冇?
姑姑仔
牛式十八腿會係點
(慎入有圖)西九龍廣場外牆海報重新上架!
https://lih.kg/2256859

換左甘小文幅畫

講明唔會有
.甘員外
咁係咪玩虎鶴雙形?
好正
幻城係大陸劇本改篇啫
網上個套係下面有巴打提過的《再造空間》, 連同都係有巴打講到的《血崩女》, 馬遜嘅《蘇生戰銃》, 已故嘅雪晴嘅《我和天師有個約會》, 四套都係係大陸做連載, 分別都完左了。各有唔同發展但都係做唔住。
《再造》聞說曾經有向game發展嘅意向, 但傾唔成, 主角去到一個新地方一出發就完左, 爛尾。
《我和天師》我睇到一半停左, 好似相對上係完整D。
《蘇生戰銃》應該係比較長嘅一本, 黑白版完左一部之後出彩色版第二部, 但第二部反應唔理想都腰斬左, 呢本馬遜有自資出單行本, 未出齊。
《血崩女》中後期完全放手俾惠昌做, 畫風變日系, 尺度亦都加大, 質素其實好過所謂牛佬阿國主理個段好多。呢套仲拍左套大陸真人網絡電影, 非常垃圾。

另外風雷傳奇嘅袁家寶其實都有套《重返地平線》, 但都係三十回咁上下就腰斬。係呢套可以見到阿寶轉左一D畫風, 亦係點解大家睇風雷本序章可能會覺我佢D畫有D變左,但睇風雷傳奇黑稿去到第三期佢應該都完全tune返去傳統港漫風。

上面個D作品其都Jack搭路搵漫本(正版app, 同老翻app漫畫人係同一個老細)搞, 連同龍哥山海都係, 所以版權都係瑛麒動漫。
我都係咁諗, 不過係網上見過有熟發行玩法嘅人講, 牛佬因為古惑仔同LHT中間停左一段時間, 發行本身發古惑仔書嘅空間俾左其他報章刊物, 所以只可以留星期六俾牛佬。如果書數多發行賺得當然就有計傾, 但LHT書數大家心照。亦係點解復刊之後出版時間咁唔定, 當然都有牛佬稿速問題。
實情係咪咁真係唔知, 印刷發生都完全無認知, 聽係咁聽。
真係好有維園阿伯吹水feel

:而家果啲波咁屎,比著我地候生踢,隨時入港隊啦
果時血崩女我都有追,
後期有 d 咸咸地其實都幾過癮
我覺得似謝霆鋒最後一針我來縫啲fd,
係網絡傳聞多

當年會賠比佢都未到網絡時代,
你而家開個ig 賺follow/youtube 咁都吹你唔賬架,
當年靠畫畫賺錢同而家個concept 都完全唔同啦,
佢要畫梗有方法嘅,
不過叫做比佢做下台階都好嘅
次次佢 fb 貼畫出黎 d 人就話勁呀,很撚勁,出山啦,
我就諗起入樽嶺南果個福田
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞