[慈雲山有七隻大鷹] 龍虎門暨港漫討論區 07

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
三神器

拳皇年代???
未講係邊三様!
唔使多謝 繼續加油
呢排出既七鷹同我追睇緊既新龍都已經係兩樣嘢,兩本對我嚟講都好新鮮其他都應該唔會有接受唔到既情況
野狼與瑪莉2會買呀~另外仲有阿修羅大結局咗諗住買返齊一套慢慢睇
我覺得無話會唔會嚇到平時無睇開港漫既聽眾既,反而我覺得應該係無睇開所以個接受能力應該更加高
係拳皇個三樣, 狼主巴打估中左
我12點幾去都未有.......
我喺南豐報攤11點三買到
我地搵緊, 但好老實都係「估」多過「證」, 所以聽聽就好
我12點左右去到一本到無
再落路德圍三檔都無
再去周合成大廈個兩檔, 然後再去城市中心同大鴻輝中間個檔, 都係無.....
咁即係好好賣
空我同老祖宗又穿梭埋
唔係, 報檔同我講未返, 唔知做咩無得返, 我都好奇怪
但明明你買到........
冇,佢兩條友互轟,打開傳送門
佢係咪撈亂其他我?
我11點3返工時買的,12點半行過又有
剛經過又有
蘋果日報個報導正常D, 但都有D資料好奇怪

「漫畫教父」黃玉郎的代表作《龍虎門》捲入版權風波。《龍虎門》版權持有人旗下公司日前入稟區域法院,指控獲授權出版作品及周邊產品的玉皇朝積欠大半年版權費,更疑以無法兌現的支票繳款,向相關公司追討約264萬元欠款。

原告漫畫文化有限公司,為《新著龍虎門》版權持有人文化傳信旗下公司,被告為黃玉郎創辦的玉皇朝出版有限公司。據公司註冊處資料顯示,黃玉郎現為公司秘書兼董事。

據入稟狀指,原告於2018年6月及去年6月與被告簽訂協議,分別授權被告出版及發行《龍虎門》和《新著龍虎門》,以及其周邊產品,兩份協議各為期一年。根據協議,被告須向原告支付相當於漫畫零售價的七成款項作版權費。被告亦就2019年《新著龍虎門》的出版協議繳付28.4萬元按金。

原告指稱,被告於去年8月至今年5月拖欠約293萬元版權費。被告雖然於今年2月底去信原告支付部份版權,並附上三張面額2.9萬元至28.8萬元不等的支票,惟支票後來遭付款人取消,因而均被彈票。原告現向被告追討扣除按金後的款項,共約264萬元。

黃玉郎自1969年起創作及出版《小流氓》(後改名《龍虎門》),至1991年他因訛騙公款被判入獄4年,該書版權同時旁落,易手後《龍虎門》先後由趙汝德、胡家寶等畫家接手繪畫。黃於2000年和文化傳信達成協議,重新出版《龍虎門》,並改名為《新著龍虎門》。

及至今年5月,黃透露與版權方多次洽談後仍未能統一意見及條件,宣佈停止編畫《新著龍虎門》。

【案件編號:DCCJ5831/20】

我真係柒頭
頭七太離譜
莊閒都錯

Btw奇怪點喺邊?
呢d case 有冇旁聽?
根據協議,被告須向原告支付相當於漫畫零售價的七成款項作版權費。

食水咁深?
十蚊要畀七蚊文傳?
三成賺條撚呀 印刷,發行同報販呢
買完王風雷傳
下期應該唔會再買

一貫李中興作風
被告須向原告支付相當於漫畫零售價的七成款項作版權費。<-----最少呢個係無可能, 因為發行就係回書價7成俾漫畫公司, $23計即係$16.1係漫畫公司收入。如果玉記收零售價7成再俾零售價7成俾文傳, 咁即係白做
我連點搵呢D case幾時審都唔識, 唔知有無巴打可以教下路.....
https://e-services.judiciary.hk/hr_enq/?lang=TC

喺呢度打返個案件編號
呢單可能太新,未有資料幾時上庭
唔該巴打, 我係呢個網search極都唔見, 以為我唔識search
細時唔讀書
大時做記者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞