做運動減肥真係好撚痛苦....

359 回覆
328 Like 48 Dislike
我老婆嫌阻掟
我回家拎包米舉下先
開水白菜
袋底推胸
想問下如果keep fit有氧同gym應該點配合
我唔係減肥 純粹為咗身型靚啲保持健康
每逢夏天就遊水 冬天就跳舞
今年因為疫情開始做咗gym
遊水同做gym都令我肌肉firm啲 修咗身 身型靚咗
其實咁樣有冇咩問題
因為我有做冇做體重都冇咩分別
第1)增肌同有氧可以共同進行,但要考慮一下恢復嘅時間,假如你疲勞再額外訓練姿勢錯/唔夠力受傷機會好大,而且比較少人咁樣做
寧願分日子再分部位,但相對係要全職先會有明顯效果
2)如果樓豬係肥仔仲飲蛋白粉,卡路里會爆哂
第一件事係少食多餐,一日分7餐都冇問題
冇咁多時間操野根本唔太需要額外補咁多蛋白粉
一個月之後只會更肥
做腹嗰陣條腰成日都好攰 咁係咪唔好?
如果唔好要點改善
Can't agree more. 頭半年減肥開始慢慢食少啲白飯,幾乎食都係原型食物。
但係本身份人好鐘意食飯麵,問自己有冇可能成世人都只係食薯仔蕃薯果啲,咁無可能呀(雖然好多人話白飯無營養,但係鍾意食野就係食果樣食物口感,唔係因為有營養先食呀嘛)

減肥長期戰,心態上調整,飲食習慣改變,養成做運動習慣先可以長期keep fit.
心態上對食物嘅態度轉變,唔係肥野垃圾野就唔食得,任何野食過量都會肥,重點係適可而止

Let say 食野食慢啲,咬耐啲,食到7分飽好停,唔餓就停。以前係食到10成飽先識停

有時想食野係無野做太得閒,身體缺水,飲多啲水 ,嫌無味自己打檸檬加代糖做檸水。唔夠訓個人分泌啲荷爾蒙係特別令人想食高熱量食物,所以睡夠真係好緊要

養成運動習慣好緊要,最好搵樣運動自己玩上癮,唔係為減肥而去做,咁樣自己先玩得開心又會持之以恆到。如果為減肥而逼自己做運動感覺就會好痛苦
戒哂碳水會狂甩頭髮

每日嘅午餐同晚餐
我食咗一個月

每日半個鐘操腹
但係仲未有腹肌
好痛苦
巴打日日食咁多雞胸唔會厭咩
其實我係好鐘意游水單車羽毛球
Body fat低咪有腹肌囉
所以咪食左一個月雞胸同蛋 加 操腹
老實講
真係好難食
不過想練腹肌
冇計
加油
減肥最重要係鼓勵 一齊減
睇下有冇操開野啦冇肌肉就肥 要睇bodyfat先準
一句講哂 控制飲食>>>>>>>>操野>>>>cardio
雞胸不知幾好食
大把唔同煮法 無人叫你白洽
減肥大把方法
無人叫你揀個咁辛苦既
游水減肥勁快 可惜我唔識游水
減肥講到尾都係飲食為主 唔運動淨係食野做足每日大約300至500卡路里赤字 一星期已經落磅
忍口對一個鐘意食野嘅人真係好 難 頂, 完全明白~~ 2星期跟足飲食 搵日去放縱個人會開心啲
照食白飯 不過cut量
cut左白飯量其他營養素食多啲囉 食多啲蛋白質係咁質飽個肚
又或者食完一餐之後覺得唔飽 我會飲鮮牛奶/豆腐花/低脂朱古力奶質飽個肚~~

係公司好眼訓就 食話梅 好過亂咁搵零食食
我依家試下淨係中午食飯。
夜晚肉菜為主,唔食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞