做運動減肥真係好撚痛苦....

359 回覆
328 Like 48 Dislike
我不嬲無用 唔洗屌埋我
有睇唔代表會用
其實我都唔係好明 你計calorie一定簡單過食keto
做咩要咁麻煩
最辛苦最難都唔係做運動...
係忍口唔食邪惡野
熬夜唔夠訓 或者睡得唔好
個人就好想食碳水同埋甜野 失控咁款
2月頭開始減,用意志力減肥 nearly 戒零食 由晚餐食飯變晚餐食淨菜
由159lbs 減到130磅
但好快有eating disorder 暴食幾個月以黎又肥返10磅
到eating disorder 好返 先再落返少少磅
但係因為有過eating disorder 已經唔想push 自己limit 有好多時都係想食就食邪惡野(最幣一星期有3至4日都食邪惡野)
最多第2日減醣日
減到呢個磅數無之前咁大動力減落去
好怕eating disorder 又復發 所以唔限制自己咁盡
做gym既話
keto會唔會唔係幾好,一黎用fat做能量來源好似冇咩效率,會唔會冇力舉?
2黎冇碳水d肌肉望落唔夠漲?
咪理班keto撚啦,佢地圍緊爐就由佢地開心下
就係你住我樓上日日跳
前排有Eating disorder 都係靠自己先好返
而家好返 已經唔敢俾自己咁大壓力 同埋限制自己咁多
會食零食飲甜野 食高油高脂邪惡野
都已經無咁計算卡路里intake 大概掌握自己食左幾多卡
同埋keep住一星期有2至3日做下運動 (心跳大部份120至130)
而家減到嘅磅數係一路keep住10幾年架水平
好難再有咁大動力減落去 但係盡量控制自己唔食咁多
絲/巴打有無計過calorie intake?
你咁食法唔work下話
有計過下的 不過而家無意志力高昂時咁每日keep到食1200至1300卡
其實你如果有時間自己備到餐
係一定夠飽的 我通常慢煮雞胸/三文魚果啲
薯仔西蘭花果啲都會用油煮 我廚藝都算合格 起碼自己每餐都覺得好食同滿足
Keep住都好飽肚 唔會話特別想食立雜野
卡路里都唔易過數
我自己做開gym,但好少做cardio,所以想試下keto,但唔知會唔會影響舉重冇力呢
呢樣辛苦果樣辛苦
如果好身材咁容易練返嚟
通街都係啦咁
唔想付出又要收穫
抵你成世做死肥閪

想乜都唔做燃燒脂肪
火化囉仆街 最撚快
一撚樣,返工真係完全唔食垃雜嘢,但每餐都食兩碗飯,已經搞到完全減唔到肥
白飯係冇營養不過方便當能量來源,唔好食多過需要既囉
keto個飲食方法會唔會有其他健康問題?
但keto應該唔可以一年365日都咁食?長期咁低碳水個人情緒會唔會比較低落?
者係過左一排調整期,舉既重量可以係同以前一樣?
我天生肥底,所以體脂偏高 我又唔做cardio
咁個女 youtuber 做開gym係瘦 走去玩生酮係為左咩?
屋企踩會唔會好嘈
其實香港地有幾多正常打工仔keep到生酮
我試過plan 但根本無可能長期keep到
如果純粹為減肥真係搞尻自己
其他好處我唔知啦 無研究
我試過調返轉跑完5k做hiit
做波比跳做咗20吓就收皮冇哂力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞