[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (65) XF 50mm F1.0 已出

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
我都覺
睇左上面巴打條link先第一次跟住黎set
未試過出街影
室內用返Classic chrome仲靚
遲d試下出街影先
睇佢d sample係幾吸引
其實白平衡冇得preset 每次都唔同
呢樣我都覺得好on9明明wb都係直出先落埋畀你 但係唔包入color profile入面
好唔好意思地問
呢度有冇罪大同富士雙修嘅巴絲
自己有部XE2封咗好耐塵,準備放
開工就用罪大

近日有條癮想玩返富士
入部XT30同支23 1.2玩下
大把
終於的起心肝賣左xt20 買xpro3
有冇人有用開d 正嘅手動鏡? 想搵枝apsc 嘅23/35mm 倒嘅焦距玩下
舊又靚嘅
有冇巴絲放x-t1銀色 有興趣收一部玩下新舊都OK 留tg傾傾
Leica fuji 雙修

明知fuji 無ff 差咁d, 但賣黎賣去都會買返黎玩

利申: Xt30 Xf 23.2
舊鏡應該好少特登設計畀apsc
始終菲林就係ff size
要夾X-Pro系列嘅舊鏡都離不開Leica Voigtlander Zeiss
全部都唔平
leica voigtlander 有冇邊枝好的?
冇研究開呢d
價錢我諗同平時一枝fuji 鏡差不多嘅價都ok 嘅
3,4k
曾經係 直到前年年尾放哂罪大嘅機(想等74等到而家)
我因為開工拍片原因
當年canon轉咗sony
XE2又係以前想試富士機買嚟玩嘅
但最後就放剩部XE2 body

依家成套sony系統for開工ok嘅
但有時街拍/同女友影相
開始懶唔想raw慢慢執
老老豆豆 富士自己用film sim + 自己機內fine tune真係直出自己執下光暗就用得
再唔係要自己執raw都得 講重執嘅其實就唔會用fuji
xt20影既相好似偏紅偏warm(影raw),有冇人有呢個感覺?
同xt3影出黎既相有d分別
本身xh1+1655
出街用覺得真係太撚重
想換xpro2+幾支f2定焦
會唔會好不智
換就唔好了
再入一套會明智啲
之後先換X-T4夾你支1655
有支50230II 加tg傾傾 @siulam96113
究竟70300幾時出
佢出平啲就可以放走55200喇
Xpro3 新機+50f2開光
真心夜晚影d noise 少過以前用xt20 好多。
去到3200 都仲可以接受
仲試緊d setting 點樣啱心水d
有,xtrans3/4既機都有過,4既raw既顏色感覺偏向sony咗,啲色有少少fade out咗既感覺,但jpg無事
唔知size重量如何
如果對焦快到可以影運動既話我都諗住用55200換佢
55200對焦我覺得都唔慢 但係真係唔準

同埋如果xs10真係xt40/xh1+ibis我都可能會等水位過咗用xt3換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞