[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (65) XF 50mm F1.0 已出

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
唔客氣講句
冇旅行去就冇心機影 你鍾意極影相有限
最近部x-t20一換電就reset
應該係內置電冇電
有冇巴打知道邊度可以整同幾錢
可能係早排冇野做
日日都出去影影到厭
好多地方都去過
喺山旮旯地方返工冇野好影
咪56.2
淨係我屋企附近,黑白同彩色都影左幾千張
我一出街都會袋x pro1出街掃街
想問下50/2 同 56.2既散景係咪真係差好遠?
想平平地買支人像鏡影散景 但56.2又太貴
有冇咩副廠鏡推介下
有冇巴打放56.2
[以下純9up]
可能你早排個心態有少少似解任咁, 每日都專登去諗今日應該去邊度影啲咩
時間一長會攰都正常

我自己個人覺得:除非你有特定嘅相希望影到, 但張相好考運, 咁可能真係需要日日去搏

否則嘅話, 其實平時見到啲相個背景/地點感興趣, 可以mark低, 再得閒又撞啱天氣靚先抽時間去

日常就一部輕便機+一兩支用開嘅prime跟身, 可能路上見到啲靚嘅畫面都可以拎出嚟影

就算日日行經嘅路, 都可能突然有一日畀到驚喜你
令自己留意多啲身邊嘅景色 再紀錄低, 我覺得就係我鍾意影相嘅原因
首先都爭幾遠, 而且視角有唔同

想要平平地af副廠應該得viltrox
介唔介意手動?Minolta 58 1.4 幾百蚊有支
都有諗過放哂佢換部x100v
輕便好多
唔好睇gear
唔出街都可以買下攝影集慢慢研究
睇完下次出街就有新靈感
日日帶相機,用睇連登whatapp facebook嘅時間影自然有收穫
你要影風景既話悶都唔出奇既,試下玩街拍/影人囉
上面既師兄講得岩,鐘意影相係唔會覺得悶
我玩街拍成日重複都相同既地區影,影極都覺得仲有好多變化,死物係唔會變,但係人就時時刻刻都變緊
成日出街覺得有d 得意野想影,影完又發現為何不是我所想
有冇師兄分享下X100V 日常嘅作品? 好想買,但好似冇乜香港嘅相。
講得啱
特定風景一定會影完
但會隨時間人物唔同而改變成張相
隨心啲就ok
所以要部會成日拎到出街嘅相機就係咁解
獻醜不如藏拙
我就係街拍多好少去行山
有時影完返去睇返就會覺得影緊乜尻
睇多d書/其他大師既作品,就會發現新世界
睇多d書/其他大師既作品,就會發現新世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞