[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (65) XF 50mm F1.0 已出

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
多左wr 但都多左錢

買舊版算
神聖嘅35喎 點會多9餘
宜家枝27對焦拉風箱,新嗰枝應該有改善同埋有wr,實用好多
我到時應該會upgrade, 除非價錢太過分
唔知你地有無同我有同一個問題:
我部xt30開咗對焦尺,用1024 1655 自動對焦既時候,影風景每次對同一個位幾次但睇住個對焦尺每次都係唔同對焦距離,用1024時特別明顯。
例如影無限遠,有時個對焦尺會顯示5-10m,有時又10m-∞,更甚係1-1.5m。然後影出嚟既結果係,個對焦距離同無限遠越遠的話,個邊緣畫質就明顯地越差,中央畫質就唔算有太明顯既分別但都睇到係soft啲。
但我用全部定焦都無問題,對同一個位幾次時個對焦尺顯示既對焦距離都唔會相差太遠。

唔知大家支1024個對焦係咪成日都咁唔consistent唔知二代仲有無呢個問題
短期內新手只玩一支
1545 / 1855 係未1855 好玩啲?
秒經 係
唔知係咪叫假合焦
我支菜12都係成日無限遠out focus
最後我用MF算⋯
18-55長用
1545=shit
有冇人同我一樣覺得xs10呢啲細機唔會有直grip
想買啲有直grip嘅機 而家多咗個考慮就係xh1
有必要咩
apsc玩到咁大部仲有apsc嘅意義咩
除咗好似xt2要手柄先開到boost啫
當初買富士其中一個原因係佢夠細
宜家又加個手抦
希望個IBIS技術好咗,下代XT5會細部返
點解xpro3用個弱智mon+冇IBIS,如果唔係即pay咗

利申手震撚
Xpro3 扮菲林真係好正

要去馬
想問下有冇師兄配銀色鏡頭
諗緊買咩色好 求意見
好正 巴打係用xpro3 filter定係自己執?
1516緊xpro3
我搵fuji receipe 果d setting 放入去部機到用
買啦!!好好玩部野真心
有無ching用gfx
直出效果都咁好
真係好好J
想出50r
有無啲咩評價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞