[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (65) XF 50mm F1.0 已出

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
有支老蛙9mm2.8想放
有保養
有無巴打買完銀色X100V又屎忽痕想轉番黑色
考慮周詳後直接買黑
銀色第一眼係幾靚幾vintage
但好似唔夠襟睇
冇相機,買部x100v定有得換鏡好
其實淨系旅行先會用,但又想學下影模型
換鏡好
X100系列唔係入門機嚟
一般都係成手gear再搭部X100做副機
想問點解xe3個價行同水差成一半咁多
我都係黑色
低調得嚟又型

銀色個樣有啲造作
因為行貨用嚟呃水魚
Xf 23定35 f2 好用?
上皇室堡自己試下,然後再出去買,記得係水
同問, 想問xf35mm f2, thanks
Google
買咗銀
已經有tx2,想唔同色
WCL TCL 值唔值得買
WCL好似幾值
xt30 + s10
想問下如果想影下星 入16.4定1024好
新手入坑對X100V有興趣
但小妹無錢所以轉投X100F
其實都係貪佢復古造型加觀景器
但$5xxx算唔算抵玩?
預咗用至少5, 6年

睇機個陣都對隔離台部canon g7x有興趣
但我個定位又唔係KOL 唔打算拍片為主
想去旅行或係香港影街景同人像
所以個心1516

有無高手指點迷津

利申: 之前用canon700d配kit lens 同f2.8
唔想再拎牛龜咁大部機出街
有得閒玩下菲林 用緊pentax
16.4
Samyang 12/2
一枝35mm好難萬用wor
你試吓逼自己用大機扭去23mm影返一個月睇吓自己慣唔慣先啦
一陣買完又放好on9
Laowa 9 2.8得唔得
用過700d真心唔會覺得g7x夠做因為一個係1吋,一個係aps-c
X100f比較推,但如果唔介意換鏡,可考慮x-e3,17年9月出,仲新過x100f。仲有得換鏡。直家水貨唔貴。

https://www.price.com.hk/product.php?p=291411
都係5千頭加枝定焦,遲下仲可以入手其他鏡。
56.4人像35.4/f2標準鏡、16.4風景加影野食
講到好心動呢 等我睇下先
5k不如2手sony rx1r, 都係35mm但full frame同蔡鏡, 畫質贏成條街。
x100呢D機唔可以做主力機,冇得換鏡...5,6年都用35mm影相你接受到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞