[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (65) XF 50mm F1.0 已出

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
加wcl同tcl都叫齊 28 35 50 嘅
不過又要帶多兩舊野
其實想迫自己玩多d構圖
屋企人有另一部無反xt100 都夠玩嘅
最近入手左xt3
幾鐘意日系feeling個種相
但自己點調都好似差緊啲咁
想問下有冇師兄可以分享下Fuji機既色調setting?
XE-2 現有35.4 、18-55 兩支鏡 現有新生BB 想問下要買多支鏡邊支好同如升級機身邊部好 ( 唔好太貴)
50/2
X-T30
不如入部xpro2
有冇睇下fuji weekly 有冇recipe 啱
Samyang/laowa都得 影星愈wide愈好
10-24光圈太細 要影都影到 不過影出效果無咁好
16.4可以影到星 不過等效24mm影星有啲窄了
部xf10平係平,但拉風箱拉到仆街

衰到日頭都拉
大家x100用邊款filter? 買左發覺cup唔到蓋
好似冇乜人討論X-A7

我覺得佢個spec都對得住個價錢
有多顏色
又有USB-C
係冇EVF

揀佢好過XF10
揀得xf10都係隨身機 貪細部啫

睇吓fuji會唔會出xf20之類嘅機改善返個af / 畀個hotshoe插ovf/evf就夠
evf理論上係所見即所得㗎啦喎幾光幾暗正常就係差唔多嘅 不過都係睇返條waveform最準

如果你講長曝後嘅motion blur/光軌嘅話好似得olympus有個live comp嘅function
非x-trans cmos
其實xe同xt幾十有咪分别
例如xe3同xt20比
外型 設計 掣嘅擺位
xt20用十字掣 xe3用joystick
你有前後滾輪可以較光圈
前滾輪可以㩒 再唔係入setting可以set佢係較乜野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞