[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (65) XF 50mm F1.0 已出

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
普通影下人像風景咁
但係我唔太打算買二手
我見依家T100同T200都係3-4千
添少少X-E3 + 1545 kit影住先
玩一排入埋xc 35 f2影人
有無師兄想要xt1? 放上肥花比人壓到傻仔
1300左右,希望放比用家而唔係二手佬
為左操控感買xt3 而放棄xs10 是否不智
有冇巴打想收支16.4?有意留tg
唔會不智
富士就係要操控感
想埋要ibis不如買x-h1
而且操控比x-t3更加優勝
咁從來budget唔夠之下都係睇取捨

用ois鏡嘅話ibis未去到冇左佢唔得
如果用手動舊鏡, 雖然xs10有ibis解放左佢, 但操控上又會扣返分
想問下我枝1024個 hood唔見左 想問吓有冇得買返原廠定係要買副廠
X-E3好過T100?
可唔可以講解下
XT100出名對焦慢
畫質嚟講又冇xtrans sensor
操控上又冇左啲快門/ +-ev dial

除非你冇反mon唔得, 否則XT100零吸引力
t100 200係靚仔嘅
無晒啲轉盤真係無晒feel
不了
我反而覺得佢怪樣, XT10/20/30比較符合我心目中菲林SLR樣
到底幾時出新既27mm餅鏡
仲有XT3有WR 雙UHS-II 同好啲嘅evf
新手一問
如果用xt3加無ois既鏡 大家會唔會set ss係固定一個值
用Auto iso同auto ss 影出黎啲相好似柏金遜咁
或者有無方法可以令對手定啲
環境比較暗嗰陣唯有狠心推高iso

用evf嗰陣我會左手畀多少少力推部機去額頭 右手專心撳shutter
用mon嗰陣通常係低炒 我會用手指公撳shutter
完全認同對焦慢,唔建議入手

當然你影靜態嘢,例如模型、食物、擺pose人像、自拍之類佢係交到貨,如果你接受到每次都要花1-2秒去對焦。

但一去到環境光線轉變快,例如由好暗嘅簷篷下走出去有陽光嘅地方,或者掉轉由有光到無光,真係企咗喺度等佢load⋯⋯而且本身喺微光環境嘅對焦表現仲差過iPhone 7,慢之餘仲好易out focus。

試過喺酒吧想同d fd影吓人像同杯嘢飲,部t100 好似盲咗咁,等咗陣終於focus到影到一張相,想喺同位置影多一張相,個focus又走咗

T100係我第一部apsc ,結果半年就頂佢唔順,連埋枝1545 打包trade走佢,好後悔為咗個反mon同以為係勁少少嘅富士入門機就衝動入手,如果我當初係入XA系列可能都無咁失望。

呢期用菲林多
Tiara
買部中階機啦
Fuji Film機我最感興趣係Klasse W
但個價夠買奶咁滯
新手想加入 諗緊x-T4 定 x30
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞