[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (65) XF 50mm F1.0 已出

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
就係睇左SP用落會唔會好重?同埋有冇配埋tc x2
唔重就假嘅,但我本身用開16-55又無話覺得特別重,平時都揹住兩支去行山我都打算買x2但有dd貴
買啦等效420
個畫質會唔會仲差左用左x2
不過睇過一個外國review
拎佢同tamron支70-200比
Tamron果支sharp好多
當然富士得支50-140可以揀
同埋冇得同ff比

我都好糾結應該買
50-140、55-200定70-300
雖然唔同用法
依家最長焦距得支56.2

50-140岩岩好可以接住56之後果d焦段
淨係大三元之一已經唔使講其他原因

55-200其實幾吸引
但始終光圈唔夠大又唔係內變焦
同冇得加增距鏡

70-300好似太長
但其實56之後接70都叫岩岩好
又可以加1.4x/2x
第時如果有機會去非洲又唔使再買
睇70-300個size應該唔會太重
但都係要等多d資料先

100-400太重
同埋基本上冇咩機會用唔會考慮
雖然50-140都重但個焦段都叫常用d

好彩去唔到旅行可以慢慢諗
70-300真係幾吸引
拎住支50230成日心思思想升100400
好彩未做傻事
同你一樣
搭單問埋巴打知唔知70300知道有得駁1.4 & 2x未
有,x summit 有講
同你諗緊一樣嘅野糾結緊應該買50-140定等70-300。

50-140恆定2.8真係幾吸引,但個sharpless好似都係差啲
其實50-140對我黎講算一步到位
唔夠長既話
加2x之後變100-280mm 5.6
同70-300 4.5-5.6
其實焦距同光圈都幾乎一樣
50-140果段正常仲有恒定2.8
本身都唔介意佢重
但睇完sp 之後真係...
本身有16-80
如果有埋70-300就可以cover晒16-300
玩住55200等70300
本來諗住升50140都係不了
多謝SP
可能SP果支50140特別差姐,我見其他片都係讚
你影咩?影人咪50140,影景就55200
初生b唔多郁
35.4對焦速度夠用 焦距夠喺室內影bb
50/2對焦快好多 大bb戶外跑動先追得上 最好係用埋4代sensor𠻹啦
我又係,睇極啲片都大讚
sp自己響fuji fb group都有講過唔知係咪自己中左獎
因為基本睇過嘅review無論中外都盛讚50140
有無巴打用過支16mm f2.8?

本身想買10-24 不過嫌重左少少
影到風景又輕 好似得呢支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞