[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (65) XF 50mm F1.0 已出

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
當年𡃁仔開始玩攝影都好撚驚買二手嘢
後來發現細舖sales想昆你,多過網上啲賣家
拆kit
白盒係23/2定1855?
原來係1680拆kit鏡呀
無乜特別 唔使擔心
個盒冇包膠/膠紙
應該大陸版先會個盒包膠
我講開完盒包住部機果個膠袋會有封條
以前買行貨xt2同水貨xt4都有封條
一拆左就會甩d字落去個膠袋上面
所以有冇開過一定知

白盒鏡應該係拆kit
相機行業我唔知啦
我賣其他野 通常唔識貨嘅會亂問問題
就好似例如買相機佢問你呢部影人靚唔靚
呢啲都未必關部機事 係靠好多唔同因素堆砌出黎
反而佢唔出聲我都未必知佢唔識野
係咪會出部叫X-S10既平價版XT4
唔知會賣幾錢呢
睇 Fujirumors,個 config 似 X-T200 多啲
呢個真係失望 原本以為會似xt30堆dials咁
config 似 X-T200 既話就一定唔會買
講真,佢出部加強版xt200做咩啫
明明xt30個model先係最好賣
等下個 rumour啦
其實最好就係xh1個頂
我鐘意X-T3多少少有埋EV dial
X-T4最嬲係無咗測光模式dial
變咗camera/video
https://fujixweekly.com/recipes/

原來有d film 嘅receipe setting, 大家可以試下。
睇下幾正咁
部s10好似吹緊7k多啲,如果係都抵屌
望到啲機頂dial⋯應該唔會考慮
習慣成自然啦如果之後啲機都係咁排位咪唔駛玩
幾好玩;不過轉setting要記得白平衡設定
白平衡唔係跟 custom setting??
無晒初心,成部玩具機咁
其實真係唔使玩
如果之後啲機都係噉嘅話 我重使乜買富士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞