[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (65) XF 50mm F1.0 已出

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
再加上xe3而家3000樓下有交易
點為知生命週期就黎完?
想問下個蠢問題
最近想入手XF/XC 35 2
但相機用Xe3 冇防水防塵(雖然有XH1但平時不常用)
咁其實係咪買XC 就夠呢?
xc無光圈環同埋係膠殼
比我就買xf
生命週期可以好長
我到而家都仲有用X-E1 + 35.4
雖然買左X-T4,但影唔到X-E1第一代sensor個感覺
最近想入坑買部X100V 但見親D相都冇咩特別,好平淡。甚至落 filter 落到D色好怪。想求毒相推介。
我就係掙扎係個mon同無咗十字掣

Btw 巴打有無用後感?想聽下用家意見
第一代既感覺真係後面果幾代都比唔翻
Xe3好似未停產
什麼感覺 不是濾鏡感覺?

P.s. 非fuji 用家
點講好
xe1果類1代就算velvia都唔會好似xtrans 3 4 咁濃得誇張
而且膚色嚟講,xtrans1係比較暖,xtrans3 4係比較白裡透紅既感覺,感覺就係xtrans1帶點復古感,xtrans34就數碼feel,但都係睇你既preference係點。

唔單只係jpg filter係咁,就算raw入c1同樣wb 都係完全唔同色

利申:主觀感受only
sony 用家想轉會
對sony 顏色忍無可忍
反省自己無咩拍片,加上無時間夜晚影相。
想轉用fuji,買長焦
想影街拍 同 風景
做壓縮感
有冇推介
我想問睇外國review以前啲人話同樣iso下(其他setting一樣),fuji會比其他brand映出黎暗,而家係咪仍然咁?
有錢就XT4 + 23 1.4 + 50-140 2.8
Budget有限就XT30 + 23/2 + 55-200
Xt4 好多評測好似好衰咁
有人仲話xt3 仲好
如果 xt3 + 55200mm 點睇
真係有講到部機衰咩 我見最多話佢貴, 價錢Fullframe級

外國買影相嘢貴過香港好多 又唔識降價
所以佢地往往會好在意部機算唔算overpriced

但拋開價錢嚟講, XT4比起XT3多左ibis同埋粒電耐用好多, 都算係有明顯改進嘅升級

如果你通常日光環境用, 55200都夠光又輕便啲
終於買左xpro3,肉赤
想問問x100v vs xt4 23f2 係咪出嚟畫質會差唔多?
個對焦唔準係一大問題
不過XT3都有得更新仲要對焦準過xt4
所以都係等下 firmware啦
近拍嚟講100v會好好多, 因為佢用緊嘅係新光學設計23/2嚟
早幾代嘅x100同埋x mount 23f2都有近拍問題
本身用咩機?
a7r2
其實ok,係冇時間執色
諗緊轉唔轉a7c or a73 好
a73 借機玩過 對焦又快又準
我覺得工作需要係ok
其他唔洗用到咁高級
tune 色tune 到天黑
咩事變罪大討論區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞