[七月新番] 果然我的青春戀愛喜劇搞錯了。完 / 神作果青第三期 (4)

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
我地係追番
你係追雪乃
本身係雪乃死忠,但係睇到結衣咁樣真係好心酸……
https://www.youtube.com/watch?v=GHTSdayLtls

話咁快已經有人放咗上youtube
睇呢d好咩
佢中間cut黎cut去
真愛係老師
你嫌人老
老師真係好撚好,無佢無今日嘅八幡
好耐以前中學都遇到個好似靜老師嘅女班主任,亦師亦友嘅存在,會喺閒餘嘅時間主動聽我講心事(或者叫精神輔導
雖然細節冇劇中咁曲折奇怪,但係冇佢的話就唔會造就自己第一段感情
所以對靜老師e個角色好深印象,好懷念
原先想講b站不了
但係睇完我同意佢講法,輕小說改動畫一定會刪減,但係重點係製作要知道邊條係主線,保留到主線既味道再去減或者改其他內容,做得好的例如re0 同青春豬頭,雖然我未睇12-14小說,但係都覺得動畫表現有d跳脫,有可能係因為要趕12集做晒,不過睇完條片我都認同係製作組方向問題

我唔認為係製作組能力問題,因為大部份都係2期原班人馬,反而應該係大人既原因,畢竟小就已經出晒,燒錢做動畫講得好故事唔會帶動到太多小說銷量,咁不如做個後宮氣氛去推下結衣一色人氣,再賣週邊好過

都係果句,有人肯出錢動畫化埋個尾都算係咁

between, b站不了
青豬cut好似都比人屌到仆街
劇場版?
我先睇動畫後睇小說,不過唔記得有好大分別
係 翔子嗰幾卷一個劇場版做晒
B站條友係講今季果青好多戲份嘅嘅刪減同編排方面嘅問題,搞到故事嘅節奏同方向性好怪,動畫黨睇到好出戲同理解唔到大老師嘅感情。原作方面大老師咁撚多無病呻吟要改做12集動畫根本就冇可能,所以刪咗啲內心戲令到同觀眾理解唔到大老師嘅情感

其實佢講觀點大部分係正確,但佢只係喺觀眾角度出發,商業角度上果青動畫只係原作的副產品,用嚟推原作銷量,而且第三季比起第一 二季嘅商業價值更低。
喺原作已經完結嘅情況之下,鐘意果青嘅人早就睇曬小說 知道小說嘅內容 ,所以整好動畫個故事都冇乜意思 。與其整好個故事不如整多啲女主嘅黨爭 吸引觀眾買多啲周邊產品仲好賺。

雖然我係今季都係睇到一嚿嚿而走去追哂套小說 但唔係佢所講咁嚴重,而且要賣女點解淨係做結衣嘅戲份 唔整多啲雪乃 一色嘅戲份
講真睇到依家我都唔再在意啲走向果啲了
可能會要求好低 我都覺呢季動畫做得好差
但我只想睇到鐘意嘅角色有個好結局

然後先發現原來呢套追左咁多年嘅野真係完左
諗起果陣因為第一季太好睇過曬小說(果陣好似係去到第十卷)
然後好期待第二季出,parttime收工屋企睇直播都要睇
望到啲角色靚仔靚女曬(其實睇返第一季個畫風都好正)
結果足足等左兩年都唔出新一集,慢慢從每日睇有無新消息,到已經慢慢唔記得左自己好鐘意呢套野。(搞到最後幾本到依家都仲未買同未睇)

睇到依家先發現原來呢套野真係陪左我勁耐,原來追曬一套野都幾難受。所以唔理佢最後點,有個完字已經好開心。但希望佢係之後嘅日子都會有人記得呢套野。同埋唔該得閒寫下啲短篇啦屌,咪再寫爛野啦!
我估如果最後一集播返ユキトキ我真係會忍唔住喊
呢集個預告都已經搞到我sad sad 地
呢句
睇完小說都仲未有 真係完喇 嘅感覺
但睇到呢集終於有呢種感覺
冇睇條片,但其實果青上兩季已經有咁嘅情況,一季做五六本小說,一樣好趕,第二季其實都多人話唔明
只不過今次好cut唔cut,係cut正雪乃嘅劇情,結衣就做得幾足
唔排除製作組做結衣劇情其實係想虐狗增加吓戲劇性,但製作組衝出嚟自認狗派就招人口實
真係咁做我九成會眼濕濕
近排loop返果青啲歌,回憶返晒嚟,真係陪住我大
Same因為7月開始番full time一直都唔慣所以冇跟每星期一集咁追呢季....呢2日一口氣睇哂11集 覺得好唔捨得

得番一集就完....好後悔冇每星期追...真係遺憾黎.....
追完套中意既野係幾sad
上一次幾sad個套係俺妹
原來都差唔多十年了
時間好快過
都係睇番多d 垃圾狗屎屈機輕小說算,輕輕鬆鬆冇咁sad
首主題曲都唱哂出黎啦
好貼切
曲終人散啦
唯一希望係有幾集ova講下之後點啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞