[七月新番] 果然我的青春戀愛喜劇搞錯了。完 / 神作果青第三期 (4)

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
如果只睇表面行為
心理學黎講佢地三個exactly就係共依存
渡航應該係有參考共依存去寫故事

唔係話共依存有講錯咩
只係想話用共依存呢個心理學上係病態行為嘅講法去形容佢地
我作為果青fans觀感上有啲反感姐

學靜老師話濟可以用共依存一詞概括佢地嘅關係?
當中唔止係得想依賴人、想被人依賴、想照顧人呢啲心態
仲有鍾意大家嘅感情、想幫對方嘅心情
只用共依存形容佢地只係屬於丑化、病態化佢地段關係

可能對住八幡同雪乃係要用呢啲咁極端嘅字眼先會有脫變成長
不過我個人真係唔多鍾意共依存嘅講法

其實我覺得又冇咩幫雪乃係咪反而害咗佢、佢地太拘泥係侍奉部形式呢啲野
只係佢地當時無好好溝通過大家自己嘅真心係點
佢地唔識表達自己、處理呢份真心
所以佢地各自用自己嘅方式暗自為對方好

當然結局係滿意嘅
八幡唔再係「大老師 」 因為佢嘅行動已經証明過往嘅自己係錯嘅
我都覺得陽乃將佢地三個人嘅關係描述得太嘔心 事實上係冇咁誇張同埋佢吔關係唔係呢三隻字咁簡單
bookwalker 買到 (KOBO 我買唔到), 謝謝
咁簡單解決到就好
佢地唔會接受咁樣一齊
巴打講得好好
咁你覺得最後雪乃選擇左比企谷係選擇繼續依賴佢定係好似陽乃咁講叫做成長左?
認真呢度都唔太明陽乃其實想雪乃點
又到了白色相簿的季節
好後悔咁遲先睇依季
一次過追曬十一集 甜到糖尿
終於一齊左 好滾動
有幾下以為狗黨反Cup成功 嚇死我
好彩最後大老師終於肯做出面
頂 我都係...
超後悔咁遲先追今季.....
不過呢份遺憾令果青係我心目中既地位又再昇華
最後一集想睇直播 有冇巴打有link可以開心share
第一/二季果時仲讀緊書 集集追....
巴打...見你求咗幾次直播link....
你睇下直播當晚有無好心巴打會分享吧....
by the way..直播係生肉..你照食到?
打算睇2次 但又怕第2次睇字幕果下會冇feel...仲諗緊
我個個星期都睇2 3次 都唔會話冇feel

不過我係用amazon prime,冇直播link share到
...你有冇開過mov3條link?
係wo...睇唔到既點解...之前明明睇到
有無其實手足有直播LINK...
原作停左好耐嘛
Thx a lot 介唔介意講埋幾點?
樓主係咪扮睇直播
由比濱
聽番第一季op
最好聽第一季
好有青春氣息
ユキトキ
我都好鐘意,始終第一季睇得最舒服最放鬆
結衣股價插水式下趺 仙股化
如果唔係大老師想否定共依存呢樣嘢,就唔會去表白
睇到陽乃第一次講共依存個時...
我係到諗有咩問題 唔係好正常既事黎咩?
可以用共依存一詞概括佢地嘅關係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞