‎[罪大滔天] Sony Xperia 集中討論區(58) - 「精緻小巧,為速度而生」Xperia 5 II 正式登場

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
真心如果Sony出Fold機可以考慮下咁做
出部PSX / Xperia Play II
我地唔係日本人,冇個種思維唔會明
Sony仲要佢咁多路數搵錢玩唔掂咪換另一樣
因為Sony當咗自己係Apple
我捉到佢哋有種精神係有需要、配套夠嘅時候先會做

記得之前5月訪問ceo個陣問點解唔做8k錄影
佢哋就話唔係做唔到
只係5G未普及 8K顯示又未普及
唔係呢個時機做
結果就搞咗4K 120fps先
其實咁諗又冇咩錯嘅
不過一般消費者唔埋單
思維同策略冇錯嘅
軟件來講,Google原生+自家技術
更新周期短
硬件又用高通最強SoC
唯一敗筆係性價比囉
個定價真係太高
每部機少200USD就差唔多
畀PK支那廠搞壞哂個風氣
為咗堆賣點其實整咗好多唔等使嘅嘢出來
支那機主要問題係個價做得低…

再加上Sony真係太貴
其實除咗120外1ii都有齊嘅硬件上
冇FOLD技術
我個白人同事見到我部電話第一個反應。
"I didn't even know Sony still making phones."
通常呢句聽最多係話Nokia
Apple自家產品之間嘅合作無間、整個品牌生態嘅融合,Sony完全係反其道而行囉
SAMSUNG自家產品之間嘅合作無間、整個品牌生態嘅融合,大部份零件自給自足

所巴,如果1ii得120Hz touch sampling rate,咁點解淨係升咗35%?
例如呢
又一新Po

‎[罪大滔天] Sony Xperia 集中討論區(59) - 5 II 登場但Sony Mobile HK仍然拖欠更新
https://lih.kg/2215601
個4K 120fps 同60fls 冇16:9反智

那有21:9 tv

我都已經唔想點出聲屌
touch sampling rate唔洗咁介意啦
4K 120fps唔係for show tv嘅
但冇16:9真係搞唔掂
正正常常影相APP拍片MODE加番16:9 4K60FPS, 120FPS有幾難

佢個CINEMA PRO鎖死21:9根本反智, 根本唔係智能電話, 係限制電話
可能下年整合
5G未普及 8K顯示又未普及

唔好話我笑鳩SONY

係因為3鏡都係12MP, 唔夠像素去拍8K, 又唔知道對手用64MP/108MP做到

自家有64MP IMX686/IMX689可以用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞