‎[罪大滔天] Sony Xperia 集中討論區(58) - 「精緻小巧,為速度而生」Xperia 5 II 正式登場

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
呢句說話留返畀三星同iPhone
傻豬仔黎
當年本來淨係諗住出810 同805

但810 係新架構舊製程所以熱到仆街
(高通急急腳出64-bit cpu 想跟貼iphone5s 粒64-bit cpu, 但好明顯衰咗)

高通老細:熱成咁,你地準備轉行出暖蛋啦!
研發:唔緊要,cut 走2粒發熱(主力) cpu 咪得囉,機械嘅野你唔明架啦!

所以突然可以咁快出808
同時解釋咗當年一出810,
散熱變咗發佈會重點
冇人用嘅window phone 都用石墨散熱

至於點解lg 會特別易燒底板
有傳本身設計有誤 (nexus 5x)
(粒焊接位就係cpu 隔離)
同埋用料差
加埋qc唔好

當年好多人為nexus 5x 加散熱膏同銅片散熱

當年因為810冇買z3+ 古銅色同水湖綠
覺得好靚

反而買咗805機,用得幾好
808係810封核版
有良率差既810黎
關鍵係呢啲spec問題隔咗半年就喺xzp解決曬,首發買咗xz真係喊三聲
其實820仲叫可以接受,但加埋ram細真係攞命。唔好睇少嗰1g RAM
巴打識野

人大左,接觸社會多咗
開始明白「我有批牛肉好平,有需要call我」都仲有人要心態

BTW, 810 係唔係都會好熱
反而覺得805 好慘
終於tune 用粒u
但已經為時已晚
進入64-bit 時代

明明32同64 bit交接時期分別就唔大
個個貪新鮮搶哂810
點知中哂伏
最好笑係宜家班盲反都仲係捉呢件事來屌Sony
升An11個firmware同kernel會唔會重新設計一下?
說話又唔可以咁講
係過去Sony 每年出部總會整漏野俾人屌

到xz premium 同xz1 好啲, 係條邊粗啲, 實際操作影響唔太
到Xperia 1 又盲跟潮流冇3.5mm
到iperia 1 ii 相機iu 冇改, 成為話柄啫

sony 不嬲唔著重user (friendly)
但硬件睇得出設計幾有心

淨係玩顏色玩到gay cook 都要搵日本佬做就知啦

好似話顏色好難穩定
nokia window phone 隻黃色都好難整
你唔信下次睇下啲Sony po,一定會講返Z3、5暖蛋單嘢
z5隻design同綠色真係好正,係粒U真係累事…
仲提Z3+, Z5做咩

XPERIA Z3+, Z5已經算係810當中散熱做得最好, 起碼冇燒底板

現在D CPU基本上唔會好似810咁熱

810粒A57其實根本唔係設計比電話用
我就等S875, 用Cortex-X1+A78

如果下年XPERIA 1 III肯加大MON到6.8"-7", 或者有些特別功能, 我或者會考慮既

不過都好大機會轉SAMSUNG, SONY死性不改

用SAMSUNG起碼唔會變CONDOM, 你睇下SAMSUNG已經準備下放NOTE20U功能比S20, NOTE10, S10用.
我買1II前都話等S875
其實我都想轉機, 不過1年1機好似好浪費, 升級感唔夠

NOTE20ULTRA都有唔完美地方, 咁不如等下年

加上睇下今年IPHONE12有咩新野, 下年新機就會加入
唉我都都覺得自己太大洗
其實基本我S835都已經夠用

平日只係上LIHKG, IG, FB, YT, 打白貓, 聽歌
剛好又換左眼鏡, 用左幾千
sony個班揀屌個硬件內部設計簡直係垃圾
我諗如果唔係新大佬上場樓根本唔會改
我朋友部z5p用到xperia1先換
z5p除左3.5冇咩問題
你想講SONY個班撚屌?
打錯字
我朋友Z5P 2015年尾用到2019-6月, 轉左SAMSUNG S10

後期係成日發熱, 同埋鏡頭甩COATING, 搞到影光會化開
冇4K反的可以接受,我都係打機同影相
我係擔心佢software問題同埋個240hz去到邊
1 ii 個相機又唔覺特別好過三叔同iPhone
可能我習慣隨手影
sony班仆街去到xz1個代先轉玻璃鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞