20/21 Grant Loan & Non means 討論區 (4)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
將今年申請遇到既困難都好詳細咁寫曬出來 你都算係唔好彩嗰一批,如果你等到counter重開再walk in交應該快過放落箱(雖然walk in未必有籌)

熱線電話係peak season真係好難打得入,一律建議send email問
想問學資處個財務計算機準唔準
想問下walk-in交文件每日有幾多個籌同埋要等幾耐?
本身今個星期五就要交 但預約唔到
係, 簡化版只需要交返簡化版申請人嘅資產
要呀
唔會拎唔返, 比錢就拎到
同埋要取消證明
如果唔見咗交行政費張入數紙可以點求助
想問啊媽係家庭主婦,咁佢收入文件要交咩?係咪要填份收入自述表,定係叫佢寫幾隻字做證明,證明佢係家庭主婦無收入?
填返話佢係主婦無收入,就咁寫兩句簽個名

不過通常都會寄返一張紙俾你叫你簽多次名作實
有冇人知依家學資處有冇得walk-in 交貸款文件
Sorry 原來上幾層已經有人答咗
唔好意思,事緣我同我媽媽就兩個人住,單身家庭啦。之後因為疫情關係媽媽上年結返收人其實全年得萬幾蚊,不過其中有兩個月係拎緊綜緩的,咁呢兩個月綜緩所拎噶錢係咪唔計入收入的?
同我見到媽媽月結單裡面有好多係自己妹妹轉帳過來戶口噶紀錄,計計埋埋一年都有成10幾萬,問過媽媽佢話有啲係借錢啦,另外有啲就可能係轉數過來還卡數果啲等等。我想問下呢啲錢係咪會計入補助款裡面?
如果計埋入去就好似無資格申請TSFS,但我屋企又真係好窮,窮到學費都交唔起...
拎張紙寫返1.4.2019至31.3.2020期間係家庭主婦, 冇任何收入
第一次申請就肯定要去稅局拎返IRC2815/16
1. 綜援唔計收入
2. 逢係借錢都唔會計補助款
唔該樂巴
同仲有少少野想問
我係10月4號果時交左申請,到衣加都未去比資料,因為想等埋媽媽噶月結單到先再去交。正常交左申請應該要7日內交資料,如果到衣加都無交係咪會當取消左個網上申請?
另外如果我上年係有返fulltime,計自己收入係計到去2020年3月,定打後連暑假啲月份都要計埋?
同睇返果申請如果有野填錯需要更改係咪要填返份野話比學資處知有啲資料需要更改咁?
我上年有保險係危疾果啲,今年已經斷供,已經無哂保險啲資料,資料係斷供時媽媽已經掉左,之前打過電話問就好似話保險計有咩紅利、現金回報果啲,如果都無係咪可以唔洗填?
麻煩哂你
試吓學好廣東話先
對唔住,土生土長香港人,但係平時打開5P字。
唔介意可以打下正確_字體可以嗎 多謝糾正
補資料唔上office入箱 入落地下個投遞箱係唔係一樣可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞