20/21 Grant Loan & Non means 討論區 (4)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
已經係網上交左TSFS嘅申請表 但係有好多資料都唔齊同唔準 問老豆問老母銀行戶口結餘幾多 佢地又話:吓 唔使報晒全部啦 佢都check唔到啦 問老豆全年總收入幾多 佢又話:我出糧出支票 都唔經銀行 佢都唔知啦
同佢地講要報晒全部嘢 佢地又唔聽我講 覺得唔會check到咁我依家可以點做我好驚佢當我漏報
一定要佢哋交,搵下新聞都有case係會告晒你同屋企人
唉 就係我已經同佢地講左好多次 都係唔聽真係痴撚線
可能有d錢唔想比人知
可以, 佢會追你交
唔該晒
你有冇係補充資料嗰page 打定個底?
如果冇嘅話, 唔洗驚當你漏報, 你係真係漏報

如果世伯伯母用啲名都up唔出嘅銀行
咁可能會check唔到嘅
收入如果出現金, 僱主又冇幫世伯報稅
咁都check唔到嘅

你望就望批錢前check到, 咁最多都係拒絕申請
想問下payme/tap&go嗰啲洗唔洗報?我個grant已經批咗 我申請嗰陣無報到 但係我驚佢抽查嘅話會當我漏報
我係補充資料有打啊~我打左請以後補資料為準
應該唔係純粹唔想嫌麻煩 搵返啲資料俾我又或者驚政府唔批筆錢俾我 但係老實講 我又唔係好有錢 屋企人都係一個月搵得一萬蚊多少少唔知驚條毛
兼職係咪要現金出糧先可以唔報?

如果唔係做得兼職多 過左入息驚唔批
有打底就冇事
嫌麻煩最後只會更麻煩
岩岩記得有個tag and go account 用過一百幾十蚊 入面仲有十幾蚊 但唔記得報 可以點?會唔會查到?
申請人所有兼職收入, 不論出糧方式
一律唔計算入家庭全年入息
電子錢包, 餘額唔多過$5000, 可以唔主動報, 唔計漏
下?兼職月入幾萬都唔計?
我答問題就係根據返正常大多數情況黎答
正常學生申請人pt係一個月幾千至一萬

返兼職又有幾萬蚊一個月嘅, 明顯係special case
如果special case就自己講多少少背景資料
但月入幾千 一萬都唔洗申報?
收到信話要家訪 有咩要搞
佢又話可能會電話形式
上面已經答哂, 冇補充,冇任何Supporting evidence
我唔知你想得到咩答案, 你唔信都冇辦法
唯有等其他巴絲幫你
上少少有講家訪, 有機會電話形式係因為疫情影響
今年面見都因為疫情關係, 暫停哂
Full loan都係5萬幾一年

如果兼職月入幾千至一萬

唔明點解唔洗報
如果真係到時冇事上黎見面 係咪都準備齊堆文件就得
屋企公屋裝修得靚會唔會奶野 裝修錢之前都有同佢申報哂
1. 係
2. 唔會啦, 你係全爆重新裝修? 用咗幾錢左右?
應該廿零萬 全屋重新整過哂
原過裝修果時d record都交哂比學資處 佢都問過我 最後都批左
不過係突然收到信話要家訪有少少緊張
另外想問下佢問既野係咪都係會問番申請果時果堆資料 其他過左果個日期會唔會都問埋
唔該哂巴打 麻煩哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞