20/21 Grant Loan & Non means 討論區 (4)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
1個交簡化表, 簡化表嗰個淨係交佢自己嘅資料
未必再有用, 但可能會寄失/ 唔見
姐係點?
未到deadline,睇pin
問題係?
之前去睇見到過咗學校日期
想問吓點樣申請放寬彌償人資格 老豆自僱無固定收入時多時少 老母家庭主婦
上學資處down貸款文件,再交去長沙灣11樓counter

NLSFT係直接過落學校
真係未過,信我
自僱係做d咩?時多時少唔緊要,最近三個月平均6500都ok

真係搵唔到合資格彌償人再send email/打上熱線索取放寬彌償人申請表
制衣業 呢3個月生意好冷淡但好似平均都過一萬收入但佢啲收入係一張張支票咁入 唔係話一次過有條數入落個戶口到 咁都可以嗎😭
支票有冇留底?係現金支票定入落戶口?
無留到....
想問申請tsfs loan 放寛係咪上面 放寬彌償人文件 ,貸款文件 ,補充資料 就齊?
同埋想問見證人 係咪同 被提名放寬彌償人一樣就得
好無奈 寄咗提款卡副本過去 佢寄信話我個提款卡名同身分證名唔同 但其實係一樣 只不過信用卡show唔晒個英文名 淨係show到頭一個英文字母就話我唔得 屌 我上年明明都係用同一張 一樣pass到 唔明點解今年唔得
試吓搵僱主寫僱主信證明,內文包括公司名、彌償人姓名、彌償人身分證號碼、受僱期(由幾時開始)、每月薪金、公司印章/僱主簽名+僱主聯絡電話、發出日期(必須在一個月內)

如果僱主唔肯寫,再睇下有冇員工證+ir56b
1)見證人唔可以同彌償人同一個人,彌償人即係擔保人,而見證人就係用來見證彌償人幫你做擔保

2)放寬彌償人即係提名一個本來唔合資格既人去申請放寬佢資格,要等學資處批完先可以幫你做彌償人,批完先可以交貸款文件。一日未出放寬結果都唔可以交定貸款文件。
年年都係要show曬全名先得,可能往年有交過月結單,show到全名

好似Chan Tai Man J 可以係同名同姓唔同英文別名既人,show唔曬就過數時對唔到ac
我老豆咪係僱主....
明白 咁我交左放寛先

另外想問見證人可以搵邊個,是但大學同學都可以?
咁我去網上銀行print份戶口結單 有我英文全名 而家同身分證名一樣 咁係咪ok?
sor,醒唔起係自僱,咁有冇br/cr,同埋評稅表
任何年滿18歲既香港永久性居民都做得
近3個月有穩定一萬蚊收入都可以?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞