20/21 Grant Loan & Non means 討論區 (4)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
好😂😂
好吖 唔該曬你!
唔該想問下學校provide 助學金(非scholarship)又計唔計收入/來自其他人的補助款?
想問下申請完grant點申請loan
本身full grant
想問下過咗三個星期都未收到結果通知書係咪正常?通常幾耐會收到?
你用咩方式交文件同交緊d咩文件
只要年滿十八歲既香港永久性居民就可以,唔會睇你地咩關係
試下用電腦上compresspdf.new
send email問
交學生證+內聯網page(上面同時顯示你個名+course+school logo)
電腦print出來都要睇下張糧單靚唔靚仔,如果太簡單,就未必受(不過好少見)

正常公司系统print出來冇問題
只要冇拖欠過貸款就可以(拖欠貸款定義係曾經連續6個月冇還錢)

去到櫃台時唔會即時check,要收完之後先會check
上學資處網頁download你個scheme既貸款文件,表格編號係申請結果通知書上有寫

填好就親身交去申請結果通知書上所寫既地址,詳情睇多次封信
不論grant定non means,三星期未收到結果信都係好正常

non means受wfh影響,依家估計都要1-2個月先收到結果信,grant就唔定
好 唔該你!
兩樣都未有 因為未開學 但得7日時間比我上戴文件 唔知趕唔趕得切
我依家差銀行結餘未填好 銀行方面要等兩個星期先有
咁我喺網上係咪寫$0 ?
佢要求一個星期交哂所有證明文件 咁我有冇得delay?
今日先知學資處weekend收工 冇得打電話問
28號就截止
Same 可以同佢講返依家已經離左婚 佢嘅資料唔會再有就得
櫃檯交
Non mean要交嘅文件都交晒
見 non mean 果個發放安排話係直接比學校
有多就向學校申請退還
但又有人話係直接入戶口
邊樣先真
乖啦大個喇
睇咗pin先再問
後補
等出錢,如果有問題會call你

大概3-4星期出錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞