20/21 Grant Loan & Non means 討論區 (4)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
關於專上學院資助計劃
想問下如果佢批咗資助比我
之後我quit咗,使唔使比返學資處?
比返既話,係要比返全數定剩低未上既學費?
可以
星期一交返
呢度咩都問得, 差在有冇人識答
要比返全數
交錢同學生編號兩樣野來

學資處會同學校confirm你學生編號,所以唔洗你改

同埋你申請時報曬身分證號碼、名呢d資料,而呢堆資料都會用來同學校確認你係咪佢地學生
彌償人俾月結單要哂近三個月總共3張?同埋一份文件可唔可以滿足多於一項條件?
新工有幾新?有冇合約?最近呢三個月係咪放曬no pay leave?

如果最近三個月既每個月都有糧出,而三個月平均每月有最少6500蚊都ok (只計新工)
想問埋如果我親身去交 洗唔洗交埋個附件IV?
我唔知個個係淨係for你補交資料個陣用定點
打上熱線問,不過貸款文件係收到申請結果通知書先交,申請結果通知書之前交嗰d叫證明文件,證明你合資格申請貸款
咁如果讀完一年暑假先quit係咪好似唔使
有walk in就唔好教人放箱
最好上網做booking,如果唔想book就早d去拎walk in飛
1)係,要足三個月證明

2)可以,例如糧單可以同時做受僱證明+薪金證明,如果糧單上有公司地址就同時做公司地址證明
完成一個學年就該學年唔洗嘔返出來,好似依家讀得半個月就要嘔足
助學金同其他津貼都唔使?唔該哂巴打
想申請生活貸款豁免彌賞人 係咪最好上長沙灣問最好
會唔會要凖備啲咩文件先
暫時要知要搵社署社工幫手寫信
明白 另外想問因為佢封信寫住學習開支助學金有6000
但佢喺另外一封信又話關愛基金援助計畫嘅助學金係1210
姐係點?係要還?
Thank you
yes
係,直接上去問,唔係我唔想教你點填,而係要喺到問就要知你好多家庭背景資料,唔好係連登爆咁多個人資料

基本上你上去係唔洗點帶野,最多帶埋你最近三個月既月結單
明白,我都明好多野答唔到
淨係知要唔要帶野去就夠 驚白行一轉
問多樣 如果tsfs 個啲冇問題 好快批 身邊又真係搵唔到其他彌賞人 成個過程快唔快(同tsfs 比
因為屋企急用錢
想問下payme使唔使交full record定係填銀碼就ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞