20/21 Grant Loan & Non means 討論區 (4)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
想問如果唔係本人交啲文件去事務處得唔得
同埋如果交咗網上申請但之後發現有啲資料打漏咗應該點補返print張補充資料果版喺上面註明翻+交果時補返啲漏咗嘅文件?
唔會,但知又點?
想問 細佬我宜家讀緊HD

Year 1借完grant loan 全數5萬幾蚊學費過曬比我

Year 2可唔可以又借多次
如果係書面親身遞交FASP個聲明書
張form可以係邊到搵到
我真係搵到眼都盲都未見到係邊到有得download
跪求各位大大告知
我籲你就唔好咁做
一申請完就有得download,如果miss咗就去已遞交的申請入面download個pdf檔
我想問如果fasp填留咗兩份保險
係咪要上網下載咗個表格跟住交返學資處
跟住再申請過
八月中交返哂啲資料 到依家都未有消息係咪正常?
每個學年重新申請
1. 可以
2. 冇錯, 但只限首次交文件或 出信叫你補交之前
1. 可以補充資料講返
2. 兄弟姐妹唔需要交bank statement
兄弟姐妹收入證明建議交: IR56B/C 或 收入自述書
爬上少少有答過
正常範圍, 擔心可以打去問
[member]一般payme 入返戶口都會show payme/ 戶口持有人個名
1.如果show payme 就唔洗proof
2. 如果show 戶口持有人個名
- 申請人自己戶口就唔洗proof
- 父母戶口就要proof/member]
但佢第一次其實已經借曬全數比我

YEAR 2都可以借多次咩!?
全數即係該學年嘅學費,year2係可以借,每個學年借一次,只要唔過佢個總借貸額就得
想問下佢要求要去稅局拎資料 但係屋企人冇交過稅係咪都照去拎就可以
冇錯, 一樣出到無記錄嘅記錄
想問多兩個問題

想問下全年總收入個面使唔使寫埋之前拎綜援個幾個月同埋學費嘅資助定係寫淨係屋企人嘅收入就ok

同埋我想問下個填個收支平衡表佢寫要乘12個月 但係電費冇哂之前嘅收據咁係咪寫大約嘅數就可以
同埋個屋今年先買 按揭供款先交左三個月 咁係咪就咁填呢三個月交月交咗幾多錢就得 而唔使理佢乘12個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞