20/21 Grant Loan & Non means 討論區 (4)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
grant呢兩日應該有,以前大概十個公作天就會入數
睇睇我#855講既野,除非有社工信,唔係一律都冇得豁免彌償人

做得豁免真係要家庭背景好慘,唔係鬧吓交就當係
出咗申請結果通知書?
其實係咪即使我同主任講過都好,我最好都係補交資料嗰陣寫返封信同佢講?
1. 學資處叫我老豆老母申請稅單 比左張form我叫我直接遞交給稅務局 一定要老豆老母親身交?唔可以郵寄?我拎佢地身分證副本代佢地交得唔得?

2.家姐住朋友屋企 聯絡地址無變都係寫我地屋企 依加學資處叫我交佢地址證明 咁如果我交佢啲銀行信出去咁咪好似證明唔到佢搬左出去?
3. 同埋佢叫我10月28前交老豆中銀月結單 話唔交齊文件就當放棄 我由8月追我老豆追到依加 原來佢仲未申請 但依加申請都唔會28前拎到月結單 咁點 焗住放棄?
係, 呢個情況寫信最穩陣
1. 親身最快,郵寄同fax都得, 張form有寫要提供咩文件
2. 照寫返咩原因交唔到住址證明文件
3. 再延期
計保單持有人, 多數都係父母
如果月結單見到有息, 一定會問
搬咗先改
合理, 對比返31.3.2019同31.3.2020嘅結餘
完整版同簡化版嘅申請係咪同一個人處理?如果係,會唔會要簡化版申請人再去稅局申請一次嗰啲稅務證明?
你取消戶口?
今年年頭取消左一個戶口
但有兩三張月結單搵唔返
銀行個邊又拎唔返冇左既月結單
係咪照直同學資處講返呢個情況
申請咗20/21 NLSPS
8月諗住交貸款文件但櫃檯唔開
9月開返但full晒book唔到
見官網寫申請文件可以放投遞箱
但貸款文件有份表係授權屋企人幫你交文件
之send email問,職員話貸款文件都可以放箱
全部文件連埋佢張checklist,寫埋我一共入咗幾多張紙,揾個公文袋入好晒,袋面寫咗學資處地址,寫明係貸款文件同申請編號就放咗入地下個學資處投遞箱
等咗個幾兩個星期先處理到我嗰份
Btw學資處個電話係咪唔會打得通
照book,過咗仲交到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞