(請廣傳)已經有唔少香港人被遣返香港,英國LOTR懶人包ver.5

427 回覆
799 Like 20 Dislike
push
到底係乜野垃圾中嘅垃圾竟然可以連簡單英文應對都做唔到 ?

咁嘅程度有面自稱香港人 ?

唔識英文移乜撚野民英國呀 ?

WTF
唔聽見會
渣廁板亦唔見得好得去邊
上機前一樣有機會比POPO+入境CHECK
急成咁走過去咩都無準備既人
而又比人叫去尋求庇護就唔撚係普通移民啦
洗唔洗畫出腸先明
你呢d自問識兩句英文但個閪腦豬咁蠢既唔好過去丟架唔該
咁就唔駛特登續返本廁板了
我都係咁諗,佢變相想剥奪BNO出入境自由

唔係普通移民 咁係咩人 ? 支那人 ?

話之你有幾撚手足啦

連基本英文溝通都做唔到唔係廢係乜 ?
無續十年以上係攞唔到ETD。
身份證係重要,否則續期BNO點解要香港身份證
BNO係因香港關係而取得。人名可以相同,出生日期可以相同,但身份證號碼一定唔同。 況且人名可以改。97前兒童資料併入父母護照一樣有身份證號碼,就係因為呢樣係獨一無二嘅證明,所以非常重要。
我都幾肯定燒山無話過「單純靠HKSAR 護照都攞到LOTR」
唔似係同路人
係同路人既話又唔識英文又無bno應該會去台灣
一句英文都唔識又想去英國,似中國人多啲
睇過以前有個國會討論,英國政府有回應過以前bno資料係靠人名做資料存取,我都覺呢樣嘢兒戲。其實佢要求香港人攞身份證,主要係永久居民身份,因為無居英權,有事唔可以踢返英國而係返香港。而且ID no只係寫落observation 度。至於個人資料嗰邊,我相信佢哋另外搵個位去記ID no,而未必即時可以憑ID no搵返個人資料。不過正如你所講,如果人名出生日期相同,身份證號碼就會分別到邊個人。香港本地就唔同,ID no作為主要存取,一撳就有。
英國本土係用人名。因為佢地無身份證制度,所以先會出現windrush呢類醜聞。

香港BNO唔會有呢個問題,但就算係咁。現實歸現實,攞住廁板話自己係英國國民,移民局一定要時間核實。無證據係手,已經輸牌面。
咁係咪18-23個批揸特衰冇bno嘅 除左跟老豆老母一齊去用bno申請居留或者到埗申請asylum之外 就冇方法申請居留權架啦
係,或者同個有BNO嘅伴侶一齊去
family member / partner / children --> okay
單純靠HKSAR 護照都攞到LOTR,係小丸子title mislead
唔識英文去到
俾我係入境都大大力耍鳩走你遣返啦
陣間放多隻china town style 蝗蟲入境

痴撚線, 盲字唔識多隻諗住去人地度係咩心態
有可能係蝗,97 年後有堆新移民傻閪閪去英國領事館申請BNO
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞