(請廣傳)已經有唔少香港人被遣返香港,英國LOTR懶人包ver.5

427 回覆
799 Like 20 Dislike
已經有唔少只係得HKSAR 護照香港人,因為誤信youtuber同KOL,無BNO一齊,又唔識請求翻譯,又唔識即場申請庇護。飛左去英國,然後被強制遣返香港!!!!!! 😡😡😡😡😡

亦唔知聽左邊個KOL 定YouTuber,有唔少人攞無撚用嘅BDTC護照去英國申請LOTR,結果又係被強制遣返香港!!!!! 🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️

以下資料,係由tg group @BNOUK 成員,根據所有最新消息,寫成第5版嘅懶人包,以 JJ 擔保準確無誤。

@BNOUK 英國LOTR懶人包ver.5 (2020.08.18)

1)目前LOTR 政策,只考慮BNO 人士(主要申請人 - main applicant)及其受養人(dependant)。BDTC 與CUKC 身份已經失效,目前並無任何用處。
2)0-18歲HKSAR護照持有人,欲以LOTR 入境英國,必須與父母/夫妻/可證明的兩年以上伴侶的BNO 人士一同入境,個別18-23歲HKSAR持有人經濟上需要BNO 人士助養,則可酌情考慮。
3)HKSAR護照持有人獨自前往英國,儘量要有基本英文應對能力。
4)‼️‼️‼️不是BNO的高風險人仕,如果一定要入境英國,若無足夠財政證明,或不合資格申請LOTR,必須一定要學識用英文單字請求Asylum(庇護),或請求Translator (翻譯),已有不少高風險人仕只有特區護照,不懂應對,而被強制遣返香港。
5)入境英國,應對移民官,應坦白如實相告,禮貌應對,留下好印象,以便可能酌情處理,切勿胡亂回答。不諳英語,應及早請求翻譯。
6)根據八月初起的新措施,強烈不建議使用單程機票。因為不計申請破產保護的維珍航空,由香港直航前往英國,並不能透過網上自助辦理(online checkin)獲得登機證,只能在機場櫃枱辦理,而進入香港機場亦有機場職員/警員細查閱護照及航空公司電郵/登機證/機票。況且入境英國,若只持有HKSAR護照及單程機票,缺乏6個月內離開英國的實證,亦難說服英國Border Force 合法入境英國。
7)‼️ 明白有不少BNO 在英國,即將逾期逗留(overstay)。目前有MPs 與內政部(Home Office)交涉中。根據八月中最新消息,有 @BNOUK 成員從MPs 得悉,如疫情還沒有改善,內政部應該將會再次通容,延伸疫情下可逗留英國的期限。此外,在可以申請BNO 5年簽證之前,已在英國、但現有簽證或訪客(visitor)免簽證入境期限,會在2021年1月之前過期的BNO 人士,消息指若會為這批已在英國的BNO 人士提供其他安排,內政部會在九月初交代。
8)目前在英國的BNO人士,必要時,最壞情況可離開英國,前往歐洲鄰近國家再折返,以7月22日的BNO LOTR 入境安排,再次入境英國。
9)‼️ 主要申請人(main applicant)僅曾經擁有BDTC或CUKC身份,若未曾登記BNO 國籍,並不符合資格。若閣下欲以已失效的BDTC或CUKC身份入境英國,請先司法覆核英國政府,待正式完全平權後才出發。已有不少非BNO但曾經是BDTC/CUKC 人士被強制由英國遣返香港。

Credit: @BNOUK members

救人一命勝造七級浮屠,唔好再誤傳YouTuber同KOL 唔準確資訊,害死佢地,上左飛機,最後都要返香港 🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️

部份差啲比人遣返香港、要靠申請庇護留英國嘅經驗人士,係誤信燒山同「英逃小丸子」YouTube 標題,以為單純靠HKSAR 護照都攞到LOTR,無父母或伴侶有BNO,然後差啲要返香港!

唔該大家廣傳以上正確資訊,唔好害死人。好人一生平安~ 🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
push

邊啲youtuber同KOL係度傳fake news咁衰
去英國要翻譯
啲人英文唔識又想去,結果原來中文都唔識
BDTC
只要係BNO就可以去 唔需要有效BNO護照
唔係BNO嘅要有BNO帶你一齊去 咩人有資格就自己睇啦
LHR機場手足實證 (問被DEPORT既人或者幸運過到關既人) 係聽左某條片 "英逃小丸子" 同燒山
推 要花少少時間查下英文 或者搵世7問
上黎問 一定有人答
又或者係得個急字
係咪都過咗去先諗住早啲安頓
點知咩功課都無錯就已經起行
睇咗「英逃小丸子」條片,佢條片標題係有些少誤導嘅
估計啲盲炳以為特衰可以以個人身份apply LOTR
上面有巴打話燒山冇講喎唔通有人連中文都唔識
可能仲有啲諗住搏大霧嘅,真係屌

利申:兩個都冇關注,要FC

真係好多人白撞

手足記得要有BNO做膽先好去申請

同埋機場有廣東話翻譯㗎
屌 唔小心撳咗不推文
好多
比人DEPORT既人講
燒山我不嬲冇睇, 唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞