(請廣傳)已經有唔少香港人被遣返香港,英國LOTR懶人包ver.5

427 回覆
799 Like 20 Dislike
之前睇到BNO renew 緊都可以照去係咪真?
即係就咁攞特區飛英國申請lotr可唔可行?
你要向border force證明自己有bno身份
我為一有嘅bno 寄咗去renew, 咁可以點證明我有bno status?
呢度真係小學雞,容唔到反對意見
一見有福利,成班蝗蟲咁
仲衰過大家都睇唔起既支那人
咁買機票應該買來回定單程?
有無將續證時嘅資料留個底先?
無,但打咗去passport office 問佢話有申請號碼就check 到(如果你遇到個好關員幫你check)
我有fd 試過關員真係唔會幫你check,最後得visitor 無lotr, 如果大家遇到呢個情況記住錄佢音 report 佢
要買來回,英航除外
點解ge?
點解官方文件寫得咁清楚都總係有人問

that they have BN(O) status – a BN(O) passport is not required as Border Force Officers will be able to access the majority of historical records, although holding current or former BN(O) passports may make the process quicker

https://www.gov.uk/government/publications/hong-kong-bno-visa-policy-statement/hong-kong-british-national-overseas-visa-policy-statement-plain-text-version
乜柒都report
一陣人地落閘唔撚比香港人去
1. 你個fd 有無表達要用LOTR入境?因為聲明得用LOTR入境等同放棄使用免簽證嘅權利,如果佢唔畀你個fd入,你個fd應該係直接被拒入境遺返出發地先啱。
2. 如果有聲明到要用LOTR入境但係最終當你普通Vistor入黎,咁應該寫信畀Border force 上訴先啱。
3. 唔好亂叫人係關口設施影相或錄音錄影,只會給予Border force明正言順嘅理由拒絕你入境
佢係第一次出機場,關員連visitor visa 都無俾就咁放個fd走
第二次返機場再問佢點解passport無印,個主管先cup 返個visitor 印,再問佢點解俾visitor 唔係lotr 個關員就叫你自己去投訴
識小小,嗌到subway都溝通到啦
似係你個fd第一次入境時根本就無問過人用LOTR入?
第二次你個fd入咗境又返去同人講無印,正路都係出visitor印俾你啦
第二次個關員應該心諗:關我撚事
律政司介入許智峯私人檢控深水埗的士撞人案 Twitter - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/2166256
咁咪叫佢試下
英國政府果邊都已經做到明唔要太空人 都仲要拎讀書去搏
瓦全唔識德文起碼可以用英文同德國佬溝通
你連英文都唔識諗住用廣東話同英國佬溝通?
重點係,你個朋友有無係入境時,一見到officer 就即刻講明以LOTR入境?

我睇你嘅敍述,你朋友應該兩次都無主動向officer 提出要以LOTR入境,你要搞清楚你朋友唔可以粒聲唔出就以為Border force 會自動grant LOTR,呢樣嘢係無可能,LOTR唔會主動係你無要求嘅情況下畀你,因為咁樣等同剝削咗本身唔打算係英國居留嘅BN(O)或BN(O)同行親屬嘅特區護照持有人嘅權利。

因為LOTR係要以Border force 無其他可以批准你入境嘅情況下先可以考慮給予,即係只要你主動提出以LOTR入境即等同放棄以旅客入境嘅權利,因為你申請得LOTR就等於講明唔會離開英國,咁係唔符合旅客身份嘅事。

亦因為咁係唔會主動地畀你,因為officer 要grant LOTR畀你之前必須要滿足一個條件就係你唔符合任何現時可以批准你入境嘅條件,BN(O)或特區護照本身可以免簽證6個月入境,唔出聲講出LOTR入等同仲有其他可以批准入境嘅途徑,咁係唔符合批出LOTR嘅條件。

而佢落咗Vistor 印後,佢就唔會再想改,係因為LOTR印要係房度stamp,officer 會畀張紙講明你係唔符合所有可以批准入境嘅條件,要收走你本護照,然後就拎入房check 你BN(O) status ,有就stamp無就遣反。Stamp 咗vistor 印就唔改,一來佢唔想煩,二來如果你係officer 面前無提要用LOTR入之後過咗先想翻兜,咁佢無做錯嘢就當然係叫你有問題就投訴。

//We recognise that there may be a small number of BN(O) citizens who nonetheless wish to travel sooner. In these exceptional circumstances, Border Force Officers will be able to consider granting Leave Outside the Rules (‘LOTR’) for a period of six months to BN(O) citizens and their accompanying dependants at the UK border, if they do not satisfy Border Force that they are eligible for entry via another immigration route.//

https://www.gov.uk/government/publications/hong-kong-bno-visa-policy-statement/hong-kong-british-national-overseas-visa-policy-statement-plain-text-version
巴打好有心機解釋得好詳細
我都覺佢個fd根本就係入境時無講明,當正人地老馮會知道佢想用LOTR入境
你覺得黃台仰英文好?佢會考英文咩grade?
佢喺德國可以搵翻譯同德國政府溝通架,傻仔
東歐人一樣唔識英文,去到英國一樣生存到
你估英國無人識廣東話咩 on9
仲有我唔係想講黃台仰不是,只係有人話人唔識英文去英國係蝗,我先用黃台仰做例子駁返佢
見到佢第一句就話要申請lotr
搞清楚我從來無叫過人做太空人,佢老竇肯坐五年嘅話,點解唔搏dependent?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞