(請廣傳)已經有唔少香港人被遣返香港,英國LOTR懶人包ver.5

427 回覆
799 Like 20 Dislike
其實依家呢個visa最大問題係,
好多上咗年紀4-50歲嘅BNO holders唔願意放低香港嘅野
或者根本唔識英文,即使識去到都好大機會要由低做起
你話後生捱下冇乜所謂,4-50歲冇乜幾多個肯捱
即使真係肯捱 佢地子女通常過咗18歲加冇BNO
就算仲需要父母經濟援助(讀緊大學/fresh grad)
都唔一定count as dependant
更加唔好講好多父母唔願過去

變咗其實走到嘅好多都係廿幾至三十幾歲嘅BNO holders
未成年差D比人DEPORT既都有
好想知佢會唔會再出further details講下18歲以上點先計dependant
準備都要時間
剩係識yes no thank you同移民官講野就大鑊,分分鐘聽錯曬答錯曬

應該好多人都唔知有翻譯
睇Hong Kong Watch個網頁最清楚
得特區護照,點知你係咪間諜
咁呢啲垃圾抵死啦
據LHR機場手足講: DEPORT而無錢比回程機票, 用Public Fund Deport, 十年冇得入境UK
But those get deported are not BNO holders
如果係普通Deport,自己回程機票,係唔會有大影響的,可能會問多少少
依家無Deport Bno

同埋搞麻煩國家visa,例如美國,要declare 比人deport 過, 可能好難批簽證
所以話,就算幾懶都好,個科英國語文一定要讀好佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞