總唔總辭都好,我地都中哂伏

763 回覆
2589 Like 218 Dislike
你既意思姐係走啲唔走啲?
和勇不分好重要呀
去定留我唔識
但一定要齊上齊落
Push
Push
Push
Push

點決定都好,唔好淪為個人道德既問題
不分化
你講得岩
但係到左關鍵時候 根本無得各有各做
Push
Push
我唔知你點解講到乜嘢合法革命,我只係解釋一個表面上脫序嘅行為會普遍地被接受⋯⋯我梗係知唔會乜嘢示威行動都會有民意「授權」啦,只係指出好多時民眾接受呢啲睇落脫序嘅行為,就係因為民眾完全唔信任政府(或當權者)會依正常政治途徑去解決問題(呢樣嘢事前都唔會做「民調」,但民眾會feel到,數據只係作事後孔明分析用)。

所以到頭來,我只想提出我嘅觀點,就係我那怕幾唔認受臨立會2.0,但我「唔反對」(唔完全係贊成)泛民賴死唔走,係基於我覺得大眾普遍唔認受現時嘅香港政府,亦普遍唔認為政府會循合理政治途徑解決問題(普遍認為政府耍無賴),所以我可以接受對泛民違反政治倫理、脫序嘅行為(延任「非法」議會 )隻眼開隻眼閉,而唔會用道德倫理(所謂endorsement)去反對泛民賴死唔走囉。

我冇話我一定啱(但我覺得有問題我會嘗試辯駁),但普遍本土派討論呢個問題好多時好心浮氣躁(例如張崑陽嘅用字其實非常aggressive),對嚟緊後續嘅行動係咪好呢?
既然唔係佔優
好坦白,本土憑乜未有民調結果就大大聲叫人總辭?唔辭就係垃圾?

人哋民意授權已完,但你都一樣無民意授權喎

所以拗乜春姐,乖乖地等民調啦
兩邊都有責任尊重民調,再睇要要公投

我個人就覺得公投係需要既
講得好!
眼見黃圈又鬥
立法會又鬥
無咗活動之後就係批鬥大會
心很累
做好自己
你簡邊一邊 都有五毛分化ga啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞